hasznos

2021.08.25. 06:50

Több területen is hasznát vették a nógrádi diákok munkáinak

Már kilencedik alkalommal támogatja a diákok nyári munkavállalását a kormány. Szűkebb hazánkban is eredményesen működik a Nyári Diákmunka 2021 program, a fiatalok az önkormányzatoknál tölthetik el pénzkereső, hasznos elfoglaltsággal a szünidő egy részét, a vakáció vége felé már a tapasztalatokról is beszámolhatunk.

Gulyás Edina

Összegyűjtik a lekaszált füvet a focipálya széléről. Számos elfoglaltságot találtak a diákoknak az önkormányzatok

Forrás: MW

Fotó: Bujdos Tibor

– Önkormányzatunk július elejétől egy hónapos időszakra diákmunkát hirdetett. A 16 és 25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok közül nyolcan éltek a lehetőséggel. Ők napi hatórás foglalkoztatás mellett iskolai szakirányuknak megfelelő munkát végeztek – tájékoztatott Sándor József, Vizslás polgármestere. – Akadt olyan tanuló, aki az irattárban dolgozott és olyan is, aki a fotódokumentációban segített. Hidat, kerítést, korlátot csiszoltak és festettek, a teniszpálya környékét is szebbé tették. Önkormányzatunk idén első alkalommal csatlakozott ilyen felhíváshoz, a visszajelzések jók, fiatalok és szülők egyaránt örülnek a lehetőségnek.

Szurdokpüspökiben már évek óta biztosítanak pénzkereseti lehetőséget a helyi diákoknak. Idén két hónapon keresztül, összesen tíz embert foglalkoztattak.

– Rendkívül sok területen hasznát vettük a tanulóknak. Az iratrendezésben és az adminisztrációs feladatokban éppen úgy helytálltak, ahogy a község rendezvényeinek előkészítésében, lebonyolításában és utómunkáiban. Ezenkívül a zöldterületek karbantartásában is segítették az önkormányzat munkáját – fogalmazott Pintér Miklós Ervin, a település első embere. Mint mondta, mindkét fél számára pozitív eredménye van a diákmunkának. A faluvezetés elégedett a jól végzett munkával. A helyi fiatalok közösségét pedig jól formálja az együtt töltött idő. Barátságok alakulnak, közös programok szerveződnek.

Mátranovákon már évek óta biztosítják igény esetén a nyári diákmunkát az érintetteknek.

– Idén egy hónapra igényeltük ezt a lehetőséget, így a tanulók – hatórás munkaidőben – július végéig segítették munkájukkal az önkormányzatot. Tizennégyen vettek részt a programban, most kevesebben jelentkeztek, mint korábban. Közülük sokan már az előző években is dolgoztak a településen – mondta el Bodor Ernőné, Mátranovák polgármestere, aki arról is beszámolt, hogy a fiatalok a művelődési ház és a temető kerítését csiszolták és festették le. Voltak, akik a három sírkert nyilvántartását frissítették, drónfelvételek alapján. A rájuk bízott feladatokat jól elvégezték, nagyban segítve így az önkormányzat munkáját.

Összegyűjtik a lekaszált füvet a focipálya széléről. Számos elfoglaltságot találtak a diákoknak az önkormányzatok
Fotó: MW

Rétságon két turnusban, július és augusztus hónapban foglalkoztatták a diákokat. Az irattár rendezésében, helyben a levelek kihordásában, virágok, növények gondozásában is részt vettek.

– Évek óta élünk a fenti lehetőséggel, szívesen fogadjuk a tanulókat. Rendkívül jók a tapasztalataink, gyümölcsözően együtt tudunk működni a fiatalokkal – tájékoztatott Fodor Rita Mária, az önkormányzat pénzügyi vezetője. Mint mondta, többen is örömmel részt vennének a programban, azonban a szakmai gyakorlattal sokszor nehéz azt összeegyeztetni.

Magyarnándorban tavaly tíz, idén öt tanuló dolgozott két hónapon keresztül. Schmiedt Károly kifejtette: a közterületek rendezését, a helyi táborok, rendezvények lebonyolítását segítették a diákok.

– Úgy vélem, hogy az iskolakezdéshez nagy segítség a családoknak ez a bevétel. Önkormányzatunk elégedett a fiatalok munkájával – fogalmazott a polgármester.

Állami támogatásból foglalkoztatták a fiatalokat, a keleti országrészben sokkal népszerűbb a program

Jelenleg is tart a program, még a tanév kezdetéig. Idén nyáron csaknem harmincezer nappali tagozatos diák dolgozhatott a diákmunkaprogramnak köszönhetően.

Az érdeklődés jelentős, ezért a kormány újabb 250 millió forinttal megemelte a program 3,4 milliárd forintos keretösszegét – közölte korábban Bodó Sándor.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: A tanulók napi hatórás munkavégzés mellett a szakképzettséget igénylő munkakörökben havonta bruttó 164 ezer 250 forintot, a szakképzettséget nem igénylőkben pedig bruttó 125 ezer 550 forintot kereshetnek. A támogatott fiatalok mintegy négyötöde, több mint 24 ezer diák az önkormányzatoknál kapott munkát. A program a keleti országrészben népszerűbb.

A nyári diákmunkaprogram az idei, kilencedik kiírást is beleszámítva 2013 óta 240 ezer fiatal vakációs munkavégzését tette lehetővé összesen több mint 23 milliárd forint támogatással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában