biztonságos közlekedés

2021.08.27. 07:30

Pénzbírság vagy börtön: Nógrádban is súlyosabb büntetésre számíthatnak a jogsi nélkül vezetők

Több balesetnél is kiderült, hogy a vétkes sofőr nem rendelkezik vezetői engedéllyel. Dankóné Nagy Éva rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a pénzbüntetés mellett akár három év szabadságvesztést is kiszabhatnak a jogosítvány nélkül közlekedőkre. Az eltiltás hatálya alatti vezetés már nem szabálysértésnek számít, hanem bűncselekménynek, ezért a következményei is súlyosabbak.

Fodor Orsolya

Oktatáson. A fi atalok egy része valamennyire már jogosítványszerzés előtt is tud vezetni

Forrás: MW

Fotó: © Szendi Péter

Szabályt szeg az is, aki átadja a kormányt a közúton olyannak, aki nem rendelkezik a vezetéshez megfelelő engedéllyel. Magánterületre nem vonatkoznak a KRESZ előírásai, de jogsértés esetén számolni kell a rendőri intézkedéssel. Számos balesetet okoznak azok, akik jogosítvány nélkül ülnek a volán mögé. Nem csak olyanok vezetnek engedély híján, akiktől korábban már elvették a jogosítványt, hanem azok is, akik soha le sem vizsgáztak.

Még augusztus közepén például Vizsláson egy tizenhét éves fiú okozott balesetet, mert áttért a szemközti sávba és ott összeütközött egy szabályosan közlekedő autóval. A kiskorúról kiderült, hogy nem volt vezetői engedélye. A balesetben ketten megsérültek.

Júniusban egy 31 éves férfi Kállón az autójával a gyalogosúton hajtott neki egy hídnak. Az intézkedő rendőrök megállapították, hogy a balesetet szenvedett sofőrt eltiltották a járművezetéstől.

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy aki balesetet okoz, vagy egy igazoltatás alkalmával derül fény arra, hogy érvényes vezetői engedély nélkül közlekedik, az többféle büntetésre is számíthat.

– Szabálysértést követ el az a sofőr, aki megfelelő iratok hiányában gépkocsit vezet. A rendőrök a helyszíni bírság mellett pénzbírságot is kiszabhatnak, de akár elzárás is lehet a következménye az engedély nélküli közúti közlekedésnek – fogalmazott a szakember.

Hangsúlyozta: az eltiltás hatálya alatti vezetés korábban szabálysértésnek számított, ám idén május 14-től már bűncselekménynek minősül.

Mint mondta, amennyiben a közúti ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a gépjárművezető a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, úgy a Büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény értelmében vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Amennyiben büntetőeljárás során tiltják el, akár három évet is kaphat. A szankció kiszabása mindkét jogsértés esetén – a körülmények mérlegelését követően – a bíróság hatásköre.

– Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy szabálysértésnek minősül, ha valaki a közúti forgalomban adja át egy gépjármű kormányát egy olyan személynek, aki a vezetéshez szükséges hatósági engedéllyel nem rendelkezik – fogalmazott Dankóné Nagy Éva rendőrségi szóvivő.

Közforgalom elől elzárt magánterületen viszont nem szükséges a jogosítvány megléte, mert a közúti közlekedés szabályainak gyűjteménye, a KRESZ azt nem szabályozza. Ennek ellenére a rendőrség ott sem ajánlja a vezetést a szükséges ismeretek és azokkal rendelkező oktató jelenléte nélkül.

A szóvivő arra is kitért, hogy szükség esetén ellenőrzik többek között a megyeszékhelyen lévő külső pályaudvar rakodóterületét, mint magánterületet és jogsértés esetén megteszik a szükséges intézkedéseket.

Könnyen rögzülhet a rossz szokás

Spalek Zsolt négy évtizede oktat járművezetést Salgótarjánban. Úgy látja, hogy ma nehezebb a feladata.

– A hozzám vezetési gyakorlatra érkezők húsz százaléka már valamilyen szinten tud vezetni. Ilyenkor nehéz a fiatalokat leszoktatni a berögzült rossz szokásokról, többek között arról, hogyan kell szabályosan fogni a kormányt. Régebben ügyesebbek voltak a kezdők, mert mintha jobban érdekelte volna őket az autóvezetés. A lányoknál azt lehet észrevenni, hogy egyre ügyesebbek és jól boldogulnak a különböző helyzetekkel.

A szakember arra is kitért, hogy a külső pályaudvart néhány héttel ezelőtt lezárták és kitették a magánterületet jelző táblát, mert a közelben élőket zavarták a rendszeresen odajáró fiatalok. Ezért már csak a vizsgapályán tudnak gyakorolni az autós oktatás résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában