ilyet még nem láttál!

2021.08.01. 19:45

Páratlanul különleges madarat sikerült lefotózni Somoson

A somoskőújfalui Miskolczi Tímeának sikerült lencsevégre kapnia a különleges barna tollakkal tarkított kék cinegét.

Sz. R.

A lefotózott cinege egy felnőtt egyed, akinek a tollruhája azért olyan különleges, mert pigmenthiányos

Forrás: varazslatostermeszet.blogspot.com

Fotó: Miskolczi Tímea

A somoskőújfalui természetfotóst már volt alkalmunk bemutatni portálunkon akinek madárbarát kertjében, már nagyon sok megfigyelési élményben volt része. Nemrégiben egy festékhiányos meggyvágót sikerült megörökítenie, most pedig újabb különleges madarat kapott lencsevégre.

– A minap a kertemben, egy különleges színezetű tollason akadt meg a tekintetem. Első ránézésre úgy gondoltam, hogy egy fiatal kék cinege, de mégis más volt mint a többi fajtársa. A fejét díszítő sapka barnás színezetű volt, mely a tarkóját és hátát is díszítette. Az egész madár furcsa, hol egészen élénk, hol fakó színezetű tollakat viselet testén – írja blogbejegyzésében a természetfotós.

A lefotózott cinege egy felnőtt egyed, akinek a tollruhája azért olyan különleges, mert pigmenthiányos
Fotó: Miskolczi Tímea / varazslatostermeszet.blogspot.com

Miskolczi Tímea szerint a kék cinege ifjak hasonlítanak szüleikre, meghatározásuk életük ezen szakaszában is könnyű. Lényegi eltérés, ami szabad szemmel távolabbról is látható, a színek fakósága. Közel sem olyan élénk, figyelemfelkeltő a színezetük mint a szülőké. A kék cinegék tollruhájában a sárga, a kék színárnyalatok dominálnak, valamint a fehér és a fekete színek láthatóak. A fiatalok is ezeket a színeket viselik tollaikon, csak fakóbbak, halványabbak.

Normál tollruhás kék cinege
Fotó: Miskolczi Tímea / varazslatostermeszet.blogspot.com

A természetfotósnak hosszas nyomozás után sikerült kiderítenie, hogy egy felnőtt egyed örökített meg, aminek a tollruhája azért olyan különleges, és kifejezetten ritka mert pigmenthiányos. Erre a szakkifejezés flavisztikus, azaz mérsékeltebb színeződés jellemzi.

Festékhiányos (fent) és a normál tollazatú cinege (lent)
Fotó: Miskolczi Tímea / varazslatostermeszet.blogspot.com

De mi az a flavizmus?

A flavizmust sötét színanyagok részleges hiánya és a sárga színanyagok túlsúlya jellemzi. Az ilyen madarak jellemzően a normális, átlagos színükhöz képest sárgásak, barnás homok színűek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában