úton

2021.08.24. 13:53

Nógrádiak is csatlakoztak a hitet megerősítő nemzetközi zarándoklathoz

Minden esztendőben más tematika köré épül az 1Úton Nemzetközi Zarándokhétvége, idén a család felelős férfi tagjaiért indultak útra a hívők szerte a Kárpát-medencében. Egy maroknyi csapat szűkebb hazánkban is csatlakozott a fenti célhoz, két napon keresztül gyalogoltak a férfiakért és nem utolsósorban saját lelki békéjükért.

Gulyás Edina

Dávid Zsuzsanna (a kép közepén) közel húsz kilométeres távon vezette a nyolcfős csapatot

Forrás: Beküldött

Ferenc pápa meghirdette a Szent József-évet. Ennek fényében a Mária Út Egyesület a család felelős férfi tagjaiért szervezte meg idén az 1Úton nemzetközi zarándoklatot, szerte a Kárpát-medencében. Az abba bekapcsolódók lehetőséget kaptak, hogy elindulhassanak saját belső útjukon, továbbá arra is, hogy tegyenek valamit a férfiak családban betöltött szerepének megerősödéséért.

Megyénkből is csatlakoztak a fenti célhoz a napokban. Mátraszentimre-Fal­lós­kút­ról indulva két napig gyalogoltak a Mária-úton egészen a Mátraverebély-Szentkúton található nemzeti kegyhelyünkig.

– Szerte hazánkban és határainkon túl, a környező országokban is rengetegen indulnak útnak a nemes, tiszta cél érdekében. Egy embernek lenni a hívek sokaságában rendkívüli és nagyon fontos számomra – fogalmazott Dávid Zsuzsanna, aki a nyolcfős csapatot vezette a közel 20 kilométeres távon. Mint mondta, több alkalommal is részt vett már zarándoklaton, minden évben másért indulnak útnak. Tavaly a világ testi-lelki egészségéért gyalogoltak. Az idei cél is fontos, hiszen jó lenne, ha egy családban legalább egy felelős férfi lenne.

– Nekem minden zarándoklat mást ad, és mindig azt, amire éppen szükségem van. Minden út után több leszek, jó alkalom ez az önismereti fejlődésre – hangsúlyozta Dávid Zsuzsanna.

Dávid Zsuzsanna (a kép közepén) közel húsz kilométeres távon vezette a nyolcfős csapatot
Fotó: Beküldött

Véghné Zsuzsa Szuháról csatlakozott a csapathoz, mint mondja, 2015-ben vett részt először gyalogos zarándoklaton, amelynek során olyan belső lelki megerősítést kapott, hogy azóta évente több alkalommal is útnak indul.

– 2019 őszén találkoztam a Mária Út Egyesülettel, amelynek lelkülete megfogott, így azóta támogatom a munkájukat – fogalmazott Véghné Zsuzsa. – Az 1Úton nemzetközi zarándoklat nyolc éve zajlik, azonban a környékünk fehér folt volt ebből a szempontból. Az itt élőknek nem volt lehetőségük ahhoz csatlakozni, ezért szerveztük meg az elmúlt évben a Fallóskútról Szentkútra vezető utat. Számomra a zarándoklat belső elcsendesedést jelent, lehetőséget ad az önvizsgálatra és az önismeretre. Ezáltal közelebb kerülök Istenhez, és megerősödik a hitem.

Szentesi Péter Székesfehérvárról érkezett, mint mondta, már sok száz zarándoklaton részt vett, de Mátraverebély-Szentkúton még sosem járt. Azonban évek óta érzi, hogy Mária ide hívja őt.

– Felépülőben lévő alkoholistaként, 12 éve Jézus szeretete által szabadultam meg ettől a szenvedélytől. Azt megelőzően egyáltalán nem voltam felelős férfi a családom életében – meséli Szentesi Péter, hozzátéve: – Amióta megszabadultam az alkoholtól, minőségibb életet élek, azonban ez egy folyamat, sokat kell még tanulnom a felelősségről. Ehhez a belső harchoz kapok segítséget Istentől, számomra minden zarándoklat hálaadás a józanságért. Jézus felé menni Máriával könnyebb, mint egyedül.

Országszerte útnak indultak a közös cél érdekében
Fotó: G.E. / NMH

Jó cél felé mozdíthatja a világot a közös ima és az együtt megtett lépések

A zarándoklás jelentése: utazás szent helyekre. Közép-Európa összes szent helyét túrautak kötik össze. A legnagyobb a Mária-út, mely népünk Máriához kötődő kegyhelyeit, kápolnáit, forrásait csatolja be az európai zarándok-vérkeringésbe – olvasható a Mária Út Egyesület honlapján. Mint írják, a zarándoklás azonban nem egyszerű utazás, túra vagy kirándulás. A zarándokút lépései elsősorban belső lépések az emberi szív szentélye és Isten irgalmának élő forrása felé.

– Ferenc pápa Szent József-évet hirdetett, hiszen a pandémia idején a férfiakra talán még nagyobb felelősség hárult, mint korábban – fogalmazott Véghné Zsuzsa. – Szent József szellemisége, aki mindig kiállt a családja mellett, példát mutat, alázatra tanít. Fontos lenne, hogy ezt napjainkban is átérezzék a férfiak.

Mint mondta, a közös célért való zarándoklat során rengetegen indulnak útra és imádkoznak egy időben. Ez az erő egy ponton összeér, és ha hiszünk benne, előrébb mozdíthatja a világot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában