nekrológ

2021.08.28. 15:20

Meghatározó alakja volt Salgótarján közösségi életének lapunk elhunyt újságírója

Családtagjai, közeli barátai mellett egész biztosan több helyi közösség is gyászolja a minap – hosszú betegeskedés után – 86 éves korában elhunyt Pádár Andrást.

Csongrády Béla

Pádár András (1935–2021)

Az egyik éppen folyóiratunk szerkesztősége, a Nógrád Megyei Hírlap kollektívája, minthogy a már régen sokak által Bandi bácsinak nevezett kolléga – túl azon, hogy rátermett, képzett tollforgatóként tartotta nyilván a közvélemény – éppen a mai újság jogelődjének volt megbecsült, elismert munkatársa éveken át.

Két időszakban is dolgozott a Nógrád szerkesztőségében, 1958-tól ’69-ig, majd a rendszerváltást követően ’91-től ’95-ös nyugállományba vonulásáig. De nemcsak munkássága aktív időszakában, hanem azt követően úgynevezett külsős beosztásban is sokáig dolgozott, folyamatosan jelentek meg írásai a megyei lap hasábjain.

Pádár András (1935–2021)

Barátságos személyiségét nagy tisztelet övezte. Pályafutásához, szakmai karrierjének megalapozásához, kiteljesedéséhez nem kis mértékben járultak hozzá azok az élmények, tapasztalatok is, amelyeket az egykori, nagy múltú gyár, a kohászati üzemek által kiadott Tarjáni Acél rendszeres szerzőjeként, 1984-től főszerkesztőjeként szerzett. Különböző műfajú írásait elsősorban a szerző társadalmi érzékenysége, életközelisége, emberközpontúsága miatt szerették az olvasók.

Példaként íme néhány mondat egy – az elmúlt napokban különösen aktuálisnak tetszett – 1993. augusztus 19–20-i cikkéből, amely katonaszülők elismeréséről szólt: A tisztességben megőszült édesanyáktól megtudtuk, hogy öt-hat fiúgyermeket neveltek fel, akik becsülettel és tisztességgel szolgálták a hazát. Úgy érzik, hogy jó magyar anyák módjára nevelték az unokákat, dédunokákat is.

1974-ben lépett be a kohász bélyeggyűjtő körbe, amelynek tíz éven át elnöke is volt. Vezetett szakköröket s cikkeiben is népszerűsítette e hasznos szabadidős elfoglaltságot, szép hobbit. Ő maga főként a folklór, a néptánc, a népviselet és a hajózás témakörében gyarapította gyűjteményét, amelyet a helyi kiállításokon túl máshol is bemutatott. Közreműködött a magyar és szlovák filatelisták közti kapcsolatok erősítésében, számos bélyegkatalógus szerkesztője, több kiadvány írója is volt. Az utóbbi években már a főként nyugdíjasokat foglalkoztató városi kör tagjaként segítette e nemes mozgalmat. Pádár András búcsúztatására augusztus 27-én, pénteken 11 órakor került sor a megyeszékhelyi új temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában