egészséges életmód

2021.08.04. 19:50

Különleges finomságokat készít saját kezűleg a mátranováki gazda

Mindig a szezonnak megfelelő, különleges finomságokat állít elő Kondor Péter. Tavasszal a medvehagyma nyitja a sort, majd a bodza, pipacs, ribizli, szeder, vargánya következik, és még sorolhatnánk azokat az alapanyagokat, amelyeket a természet ajándékaként feldolgoz a 43 éves mátranováki gazda. A lépes méz, a medvehagymakrém, a pipacsvirágszirup vagy a vargányaleves is a készítményei közé tartozik, amelyeket örömmel fogyasztanak az emberek.

Cserhalmi Adél

Kondor Péter a saját készítésű pipacsvirágsziruppal

Forrás: Beküldött

Fotó: Picasa

– A Gundel étteremben tanultam szakácsnak, talán ez inspirált arra, hogy különleges ételeket állítsak elő. Majd Somogyban vettem 15 hektár területet, az ott lévő erdőm tele volt medvehagymával, ami tulajdonképpen a vadfokhagyma. Erről a növényről tudni kell, hogy tizenötször nagyobb hatékonysággal bír, mint a rendes fokhagyma, és nagyon jót tesz az immunrendszernek. A leszedett leveleket olívaolajban és sóban tartósítom – kezdte mesélni Kondor Péter. Azt is elmondta, hogy élete során sok foglalkozást kipróbált már, volt csőszerelő és hegesztő, de tenyésztett kecskéket is. Amióta azonban őstermelő lett, úgy érzi, hogy megtalálta önmagát.

– A Békés megyei Eleken benne vagyok egy egészséges életmódot követő csoportban, ők a legnagyobb felvásárlóim – fűzte hozzá. Őstermelőként hamar ráébredt arra, hogy csak vadfokhagymából nem lehet megélni, ezért elővette a kísérletező kedvét, és egyre több természetes alapanyagokból készített terméket állított elő.

Kondor Péter a saját készítésű pipacsvirágsziruppal
Fotó: NMH/ Cs. A.

– Például egy régi recept alapján főztem szirupot a pipacs virágjából. Nem annyira finom, de annál hatékonyabb köhögéscsillapításra. Valamikor kanalas orvosságként használták – mondta a termelő, aki úgy véli, a háziasszonyok az erdei gombalevesét is nagyon kedvelik, hiszen az hamar elkészíthető. – A szárított vargányát porrá őrlöm és befűszerezem. A kész gombaelegyet csupán forró vízben kell megfőzni, és máris kész a sűrű, finom gombaleves.

Hozzátette, hogy még éjszaka is különleges recepteken, ételeken töri a fejét. Így született meg például lila- és vöröshagymakréme, ami pirítós kenyérre kenve ízletes immunerősítő. Szintén kedvelt a kápia és édes paprikából készül vitaminbombája. Ezzel a nokedli tésztát nemcsak esztétikussá, de különlegesen finommá lehet tenni. A zakuszkát az udvaron sütve állítja elő, és többféle paprikakrémet is készít. Található nála csipkelekvár, bodzalekvár, bodzaszörp, hidegen sajtolt ribizliszörp, amelyeket mind mézzel édesíti.

– Saját méhészetem van 16 méhcsaláddal. Az akácméznek nincs párja, de lépes mézet is készítek az érdeklődőknek. Idén pergettem először önállóan, ami fantasztikus élmény volt. A mézre nagy igény van. Édesanyám párja Romániában él, a Szilágyságban. Tőle kaptam a méheket és ő mondta, hogy a nógrádi akácnak nincs párja. A méhek itt gyűjtik a legfinomabb akácmézet. Édesanyám a legnagyobb segítőm – mondta büszkén.

Aranysakálok veszélyeztették a hagymaszüretet

Kondor Péter egy érdekes esetet is megosztott velünk, ami Somogyban történt a 15 hektáros erdőben. Ketten mentek medvehagymát szüretelni, ám nem végeztek estére, ezért tüzet gyújtottak és a tűz mellett nyújtóztak el másnap reggelig. Egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy két kutyájuk megfeszült, és morogni, ugatni kezdtek. Aztán azt is hallották, hogy valami rohangászik körülöttük, de a sötétben nem látták, hogy mi lehet az. Próbáltak zajt csapni, de nem szűntek a furcsa, csaholós hangok és a neszezések. Másnap hajnalban, amikor a szomszédos földekre kihajtották a marhákat, a birtokos mondta nekik, hogy valószínűleg aranysakálok vették körül őket, csak a tűz és a kutyák miatt nem mertek támadni. A gazda ajánlotta, hogy legközelebb aludjanak inkább a viskóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában