probléma

2021.08.19. 07:10

Gyorsan romlik a hús: a nyári meleg nehézségeivel néznek szembe a nógrádi hentesek

A nyári melegben nehézségekkel néznek szembe a nógrádi hentesek. Megyeszerte nagyobb hűtőkapacitással és korai szállítással igyekeznek megőrizni a húsok frissességét, minőségét.

Cserhalmi Adél

20210429 Eger Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Húsbolt illusztráció (Pásztor-Hús Kft., Eger)

Forrás: MW

Fotó: Berán Dániel

Koplányi Sándor, egy balassagyarmati húsáruház vezetője elmondta, hogy több hűtéssel és légkondicionálással harcolnak a meleg ellen.

– A forró hónapokban már pirkadatkor érkezik a szállítmány, és mindig ellenőrizzük, hogy az áru megfelelő hűtési állapotban érkezik-e meg. Öt hűtőkamránk van, így el tudjuk helyezni a friss árut, és a feldolgozásra is nagyon odafigyelünk – tette hozzá.

Kiemelte: a lakosság szívesen vásárol grillcsirkét, sült hurkát, kolbászt, hogy otthon már ne kelljen a sütéssel is foglalkozni a melegben.

Egy mátranováki hentes, Szó Elemér is hasonlóképpen vélekedett. – Tele vagyunk hűtőkkel, gőzerővel működik a légkondicionáló. A húsok hűtése nagyon fontos, mert gyorsan megromolhat az áru – emelte ki, hozzátéve: – Ez egy nagyon kemény szakma, és nehéz jó szakembert találni. Mindig munkaerőhiánnyal küzdünk. Talán ez annak is betudható, hogy egy pár hónapos gyorstalpaló alatt nem lehet elsajátítani a hentes szakmát – mondta Szó Elemér.

A szakember tapasztalatai szerint sok hús fogy, de nincs a nyárnak slágerterméke. Ugyanakkor kiemelte, hogy csirkehúst kevesebbet szállítanak a melegben, ugyanis a baromfi gyorsabban megromlik. A hőségben a füstölt húsok sem kelendőek.

Horváth István, az egyik salgótarjáni húsbolt vezetője arról beszélt, hogy a kánikulára vonatkozó szabályokat mindenkinek szigorúan be kell tartania.

– A melegebb időszakban kevesebb húst pakolunk a hűtőpultba és több van a hideg kamrában. Mindig vigyázunk a megfelelő hőmérsékletre – mondta.

Hozzátette: náluk lehet vadhúst is kapni, így a boltban a vaddisznó-, a szarvas- és az őzhús is keresett. Néha előfordul egy-egy különlegesség – kecske, gyöngytyúk –, bár ezeket Salgótarjánban ritkán veszik.

A szakember szerint nyáron a helyi sláger bográcsozáshoz a lapocka és a csülök. A grillezéshez pedig a tarját és a csirkemellet keresik az emberek, így a forró hétvégék előtt e húsokból ad el a legtöbbet a hentes.

Címkék#hentes#hús

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában