szabályellenes az etetés

2021.08.30. 11:30

Galambürülék okoz gondot a járókelőknek és az autósoknak Salgótarjánban

Galambok okoznak problémát Salgótarján belvárosában. Az etetésük tilos és súlyos pénzbírságot kockáztat az, aki megszegi a szabályokat. Galambriasztó eszközök már nem működnek a megyeszékhelyen, mert a szakemberek korábban hatástalannak találták a működésüket. A madárürülék erősen károsítja az autók karosszériáját, amit esetenként csak újrafényezéssel lehet helyrehozni.

Fodor Orsolya

Tilos Tarjánban a közterületeken a madáretetés, a rágcsálók szaporodásának megelőzésére is. A szabályt sokan megszegik

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A belvárosi parkok környékén szép számmal lehet találkozni galambokkal. Ezek a szárnyasok sok bosszúságot okoznak a környéken parkoló autótulajdonosoknak.

A város területén jelenleg nem üzemel galambriasztó eszköz: 2018-ban kettő darabot helyeztek ki a városközpontban, de ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így hozzávetőleg egy év után le is szerelték azokat – tájékoztatott a városüzemeltetési iroda.

Hangsúlyozták: a galambokat leginkább – esetenként rejtett módon – a helybeliek etetik. Ezzel hozzájárulnak, hogy a madarak rendszeres tartózkodási helye a közterületek és a társasházak környezetében legyen.

Mint kifejtették: a galambok ürülékével életterünk bármely helyszínén találkozhatunk, azonban ez nem jelent közvetlen veszélyt a járó-kelő emberekre.

Az állatok, és ezen belül a galambok etetését a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet szabályozza. E szerint: aki közterületen háziasított állatok gazdátlan egyedét, vagy nem háziasított állatot etet, a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást valósít meg. A cselekmény elkövetője ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, valamit százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal is sújtható.

Tolmácsi Erik, az egyik salgótarjáni gumiszerviz és autókozmetika műhelyfőnöke a Nógrád Megyei Hírlapnak elmondta, hogy óriási károkat képes okozni a madárürülék a gépkocsik fényezésében.

– Ha valaki nem távolítja el időben a madárpiszkot a járművéről, az megmarhatja a lakkréteget. Főleg a nagy melegben kellene gyorsan reagálni az ilyen szennyeződésekre, mert a hőség miatt gyorsabban végbemennek a káros folyamatok – árulta el a szakember.

Kiemelte: a madárürüléknek magas a foszfor-, mész-, homok- és nitrogéntartalma, ami a vízbázisú fényezést erősen károsítja.

Mint mondta, ha sokáig a karosszéria felületén marad a szennyeződés, akkor a tisztítás után meg fog látszódni a helye. Leginkább a sötét színű kocsikon feltűnőbb ez a probléma, mint ahogy a por, úgy egy ilyen maródás is jobban látszik a felületükön.

– Sok esetben az autókozmetikában már nem is tudnak mit kezdeni egy ilyen gonddal, mert gyakran előfordul, hogy már csak a lakatosok és a fényezők tudnak segíteni a sérült elem helyrehozásában – fogalmazott Tolmácsi Erik.

Kisebb marás esetén még a polírozás is segíthet, de csak akkor, ha a lakkrétegnek nem a teljes vastagsága roncsolódott. Ez nem azt jelenti, hogy naponta kellene autót mosni, de az érintett területet nem árt rövid időn belül megtisztítani a szennyeződéstől.

A kocsik értékét befolyásolja a karosszéria épsége, mert az eladásnál sokat számít a megjelenés. Wax réteggel lehet óvni a felületet, ami valamilyen szinten véd a koszolódástól is és könnyebbé teszi a későbbi tisztítást. Drágább és tartósabb megoldások is léteznek, de a fóliázás ritka, Salgótarjánban nincs is szakember, aki ezt vállalná.

Az új autók vásárlásakor népszerű, hogy kerámiabevonatot kérnek a vevők. A régebbi járművek tulajdonosai ritkán ruháznak be ilyesmibe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában