szívvel-lélekkel

2021.08.24. 19:58

Elképesztő: negyven éve készíti a díszes főkötőket a rimóci művész

Holecz Jánosné már több mint negyven éve készít különböző szebbnél szebb főkötőket.

Sz. F.

Holecz Jánosné aprólékos munkával hozza létre díszes, hagyományőrző alkotásait

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Minden úgy kezdődött, hogy annak idején a lánya tagja lett a rimóci Máriás csoportnak, s akkor kapott egy főkötőt, amit a lányok az ünnepek alkalmával viseltek. Valamiért ez a darab nem tetszett neki, ezért úgy döntött, csinál egy másikat a lányának.

A főkötő aprólékos készítése közben lassan kiismerte a különböző munkafolyamatokat, s mire elkészült a darabbal, úgy érezte, hogy már kezdené is a következőt. A sikerélmény hatására újabb és újabb főkötőket készített. Előbb csak a rimóciak által használt fejdíszek kerültek ki a keze alól, de később már más települések számára, az ottani motívumokkal is vállalt főkötőkészítést.

Holecz Jánosné aprólékos munkával hozza létre díszes, hagyományőrző alkotásait
Fotó: Sz. F. / NMH

Holecz Jánosné egyre ismertebbé vált megyénk más településein, sőt az ország más részén is. Ma is sok helyről megkeresik azok, akik díszes főkötőt szeretnének maguknak.

Elmondta, hogy nagyrészt fényképek, vagy régi főkötők alapján dolgozik. Általában esküvőkön viselik alkotásait, de sok helyen a néptánccsoportok tagjai hordják a fellépéseken. Rimócon a Főkötő Múzeumban is láthatók alkotásai. A Mária csoport tagjai ma is rendszeresen viselik a munkáit. Holecz Jánosné elmondta, hogy Rimócon a lakodalmakban a menyasszonytánc után új főkötő kerül az ifjú feleség fejére. Ezek elkészítése mindig örömmel tölti el, bár nem könnyű egy-egy főkötőt elkészíteni. Azonban nincs annál jobb érzés, mint mások fején látni a munkáját. Hozzátette még, hogy napjainkban nehéz az alapanyag beszerzése, de célja, hogy mindig legyen tartalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában