megszállják a várost

2021.08.01. 06:50

Borzolják a kedélyeket Salgótarján hajléktalanjai

Viselkedésükkel sokkolják páran Salgótarján központjában a járókelőket. Az üzletek bejáratánál alkoholt fogyasztók elriasztják a vásárlókat, ami rányomja bélyegét a forgalomra. Ha ezek az emberek nem a padon alszanak vagy italoznak, akkor előfordul, hogy a szökőkút vizében fürdenek.

Fodor Orsolya

Hajléktalanok az utcán padon fekszenek

Forrás: MW

Fotó: Dunántúli Napló

Sokakat zavarnak a belvárosban kialakult állapotok, mert napközben a közterületen italozók bárhol lefekszenek és elalszanak. Leginkább a főposta környékén botlanak beléjük legsűrűbben a járókelők. Az Erzsébet tér szintén vonzza a legtöbbször hajléktalan embereket, akik olykor meg is fürdenek a szökőkútban, mindenki szeme láttára.

Az egyik ottani üzletben dolgozó Puszta Bernadett portálunknak elmondta, hogy mindennap problémát jelentenek az italozók, bosszúságot okoznak azzal is, hogy az üzlet bejárata mellett ülnek le az árnyékba, és ott fogyasztanak alkoholt. Abban az időszakban, amikor ez történik, a vásárlók nem mernek belépni az üzletbe, és jelentősen visszaesik a bolt forgalma.

Kitisztították és fertőtlenítették a szökőkutat a salgótarjáni Erzsébet téren
Fotó: L. B. / NMH

– Nap mint nap látom, hogy mit művelnek az emberek a bolt előtt. Sokuk megállítja a járókelőket és pénzt kérnek tőlük. Amennyire félelmetesek, van, aki nem meri azt mondani, hogy nem ad. Így mindig van pénzük italra és cigarettára is – fejtette ki Puszta Bernadett. Hozzátette: hiába küldik el vagy büntetik meg őket a rendőrök, hamar visszatérnek. Az ellenőrzések nem elég gyakoriak ahhoz képest, amekkora gondot a hajléktalanok jelentenek a környéken élőknek és a vállalkozásoknak.

Mint mondta, egymásba is belekötnek, emiatt gyakran hangosak, ami szintén riasztóan hat az üzlet vendégei számára. Változó, hogy melyik napszakban érkeznek, de az is előfordul, hogy reggeltől estig az Erzsébet téren tartózkodnak.

– A viselkedésük mellett az is felettébb zavaró, hogy a vécézést is helyben oldják meg. A lépcsőfeljárót ugyan már elzárták, de a sarkot attól függetlenül használják. A hátsó bejáratnál lévő konténereknél még rosszabb a helyzet, mert ott a vizelet mellett még ürülék is van. Kellemetlen, amikor viszem ki a szemetet és épp akkor végzi valaki a dolgát a szemeteseknél. Ráadásul egyáltalán nem is zavarja őket, ha valaki meglátja, hogy mit művelnek – ecsetelte az üzlet eladója.

Ahogy arról már beszámolt hírportálunk, egy férfi táncolva mosakodott a téren lévő szökőkútban. Most az egyik társa válaszolt néhány kérdésünkre, de a neve elhallgatását kérte.

– Béla már ittas volt, amikor bement a szökőkútba fürdeni, és nem foglalkozott azzal, hogy mit szólnak a járókelők. Megkapta érte a büntetést, mert 45 ezer forint bírságot szabtak ki rá. A hajléktalanszállóra akkor sem mehetne már, ha akarna, mert pár hónapja kitiltották a viselkedése miatt. Erről papírt is kapott. Ott ugyanis nem lehet alkoholt fogyasztani, de ő ezt korábban sem vette figyelembe, és kötekedett a többi lakóval, akik rendszeresen panaszkodtak rá – mondta a hajléktalan férfi. Elárulta, hogy a melegedőbe bármikor mehet a társa, de ott sem szabad italozni, ezért inkább az utcát választja.

A napokban az egyik belvárosi büfé tulajdonosa hívta fel a portálunk figyelmét a fürdőző gyerekekre, akik az édesanyjuk engedélyével mentek be a vízbe. A sétálók közül többen elővették a telefonjukat, hogy fotót készítsenek az esetről. A vállalkozó hallotta, ahogy az asszony arra biztatja a fiúkat, hogy nyugodtan tolják le az alsónadrágjukat és forduljanak a kamera felé, ha valakinek nem tetszik, amit csinálnak.

– Nemrég két bekötött karú fiatal férfi beszélgetett a büfém előtt. Arról társalogtak, hogy jobban megéri vérplazmát adni, mint közfoglalkoztatottként dolgozni – mondta a vállalkozó.

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy salgótarjáni munkatársai visszatérően vizsgálják a megyeszékhely köztereit, frekventált helyeit és környékét is.

Az összehangolt tevékenység célja Salgótarjánban a közbiztonság, a közrend fenntartása, a közterületeken szeszes italt fogyasztók számának csökkentése.

– A rendőrök július hónapban hetente több alkalommal is ellenőriztek a városban. Többekkel szemben eljárást kezdeményeztek, mert szeszes italt fogyasztottak a közterületen, illetve egyéb szabálysértést is elkövettek – fogalmazott a sajtószóvivő. Hangsúlyozta: a Salgótarjáni Rendőrkapitányság az elkövetkező időszakban tovább folytatja a várost és környékét érintő akciósorozatát.

Ellátásban részesülnének, de nem kérnek belőle

Salgótarjánban a hajléktalanok rendelkezésére áll női és férfi átmeneti szálló is, 20, illetve 40 férőhellyel, valamint a 15 ember fogadására képes nappali melegedő és éjjeli menedékhely. Ezeket a Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központja működteti.

– A felvétel minden intézményben az ellátott kérésére történik, tehát önkéntes. Aki bármelyik ellátási formát igénybe veszi, annak van lehetősége a tisztálkodásra és a ruhája tisztítására is – mondta el Szőllős Józsefné tagintézmény-vezető.

Hozzátette: munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ott élők éljenek ezekkel a lehetőségekkel, de akarata ellenére senkit nem lehet rákényszeríteni.

Az ellátottak szabadon használhatják és bármikor elhagyhatják az intézményeket.

– Azt, hogy hová távoznak és mit csinálnak, amikor nem nálunk tartózkodnak, nem áll módunkban nyomon követni. Kizárólag a rendőrség jogosult intézkedni, ha a közösségi együttélés szabályaival nem összeegyeztethető magatartást tanúsítanak a központ falain kívül – mondta Szőllős Józsefné.

Kitért arra is, hogy az utcai szociális munkások napközben a városban látogatják az ott megforduló hajléktalanokat, és személyre szabott segítséget nyújtanak.

– Az ellátottak jelentős része pszichiátriai és szenvedélybeteg. Kollégáim mindent megtesznek annak érdekében, hogy a betegek megkapják a számukra megfelelő egészségügyi ellátást, de hogy ezt igénybe is vegyék, arra nem kötelezhetjük őket – tette hozzá a tagintézmény-vezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában