nyári állattartás

2021.08.11. 06:55

A gazdiknak üzent a nógrádi állatorvos, és nem csak a kánikula miatt

A forró nyári napok nem csak minket, embereket viselnek meg, kedvtelésből tartott és haszonállatainknak is nehéz elviselni a hőséget. Kis odafigyeléssel azonban megkönnyíthetjük számukra a kánikula időszakát.

Gulyás Edina

Forrás: NMH/Archív

Fotó: H. M.

– Édesanyaként a nyár a kedvenc időszakom, azonban állatorvosként egyáltalán nem. Az utóbbi időben szerencsére egyre több a tudatos állattartó, aki tudja, hogy mivel jár a nyári hőség, de azért időről időre el kell mondani, hogy mire kell figyelni ebben az időszakban – fogalmazott Horváth-Mester Anita állatorvos, aki néhány hasznos tanácsot osztott meg a gazdákkal.

Mint mondta, a család kis kedvenceinek és a haszonállatoknak is olyan árnyékos helyet kell biztosítani, ahová a tűző nap elől el tudnak húzódni. Figyelni kell arra is, hogy folyamatosan legyen friss, hűs ivóvíz előttük, azonban ne locsoljuk le kedvenceinket.

Hozzátette: ezt főleg a hosszú, sűrű bundájú jószágoknál kerüljük, mert a legyek kedvelt peterakó helye a befülledt szőrzet. A kikelő nyüvek hatalmas kárt okozhatnak.

– Sokan nem is gondolják, de a forró aszfalton történő sétáltatás sokszor okoz égési sebeket a mancsokon. Inkább korán reggel vagy az esti órákra időzítsük a kirándulásokat – javasolta az állatorvos. – Egyszer-kétszer találkoztam már olyan esettel is, hogy az ékszerteknősöket a terráriummal együtt kitették napozni. Pár órával később segítséget kértek, mivel a jószág nem volt túl jó állapotban...

Horváth-Mester Anita arról is beszámolt, hogy ilyenkor a parazitáktól is védeni kell kedvenceinket. A kullancsok babesiát, a lepkeszúnyogok szívférgességet terjesztenek. Mostanában egyre gyakoribb a szemférgesség is.

Ebünk emberhez méltó körülmények között érzi jól magát
Fotó: H. M. / NMH

– Talán a legjobb tanács, hogy mindenki próbálja olyan körülmények között tartani az állatait, amelyekben ő maga is szívesen tartózkodna. Így a legnagyobb hibák könnyen kiküszöbölhetők – húzta alá az állatorvos.

A kutyák lehetnek egyrétegű szőrzettel rendelkezők, ilyen a yorkshire terrier vagy az uszkár. Kétrétegű szőrzete van például a golden retrievernek és a huskynak.

– Az első csoportba tartozó állatok bundája folyamatosan növekszik, így az állandó nyírást igényel. Arra mindig felhívom a gazdik figyelmét, hogy a nagy melegben sem szabad a kutyák szőrét túl rövidre vágni, mert leéghetnek – mondta el portálunknak Kohári Nikolett kutyakozmetikus.

Mint mondta, a kettős szőrzettel rendelkező kutyáknál más a helyzet. Esetükben az egész testet dupla szőrzet fedi: egy keményebb, durvább fedő-, és egy puha, sűrű aljszőrzet.

Ezeknek a fajtáknak folyamatos szőrzetápolásra van szükségük, leginkább vedléskor.

– Sokszor dupla szőrzetű kutyust is szeretnének rövidre fazoníroztatni a nagy meleg miatt. Erről igyekszem lebeszélni a gazdikat, ugyanis a nyírással elveszti a kutya a szőrének szigetelő funkcióját, amellyel gyakran többet ártunk, mint használunk. Rendszeres fésüléssel, gondozással ez megelőzhető – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában