enyhítések

2021.07.16. 13:49

Vidám arcok, maszk a kézben – így élik meg a szabadságot a megyeszékhelyen

Több mint egy hete moziba, színházba, szállodába, de még étterembe és strandra is bárki mehet védettségi igazolvány nélkül, mi több, a legtöbb helyen már szájmaszkra sincs szükség. Utánajártunk, hogyan élik meg a szabadságot a megyeszékhelyen.

K. K.

Eltörlik a védőmaszk használati kötelezettséget a közterületekenillusztráció

Forrás: NMH/Archív

Fotó: H. Cs.

Mint ismeretes az újabb enyhítéseknek köszönhetően már védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni a vendéglátó- és szálláshelyekre, valamint a szabadidős létesítményekbe, mindemellett a legtöbb helyen már az arcunkat sem kell eltakarni. Ahogy bevásárláskor, úgy a buszokon és a vonatokon sem szükséges, viszont az egészségügyi intézményekben továbbra is kötelező orrot és szájat eltakaró maszkot viselni.

A legtöbb bolt kirakatáról az erre vonatkozó figyelmeztetéseket rögtön eltávolították, de mint megtudtuk van, ahol egyéni döntés alapján továbbra is ügyelnek arra, hogy az üzlethelyiségben csak bizonyos számú vásárló legyen jelen.

Mint például az egyik belvárosi dohányboltban, ahol az eladó elárulta, főnöke azért döntött így, hogy elkerüljék a zsúfoltságot, mind a dolgozók, mind a vásárlók érdekében. Hozzáfűzte, bár maszkot nem kell már viselni, inkább mégis felveszik az eladótérben. Ugyanígy a rendszeres fertőtlenítés sem marad el, hiszen amellett, hogy rengetegen fordulnak meg az üzletben a készpénz kezelés is kockázatos.

A legtöbb bolt kirakatából eltávolították a figyelmeztetéseket
Fotó: K. K. / Nool

A legtöbb helyen azonban már csak elvétve találkoztunk maszkot viselő emberekkel. Ahogyan arról Kasper Zsolt, az egyik kereskedelmi üzletlánc salgótarjáni boltvezetője is beszámolt ezer emberből már csak ketten-hárman hordják.

– Az utóbbi időkben a maszkviselés sokaknak feszültséget okozott, jellemző volt, hogy a vásárlók, akik bár viselték mégsem szabályosan, és az eladóknak is sok kellemetlenséget okozott. Valószínűleg ők örülnek a legjobban annak, hogy többé már nem kötelező, ugyanis a munkavégzést nagyban megkönnyíti – mondta Kasper Zsolt, az egyik kereskedelmi üzletlánc salgótarjáni boltvezetője.

Hozzátette, azt tapasztalja, hogy a négyzetméter-szabály eltörlésével már a családi bevásárlások is zökkenőmentesek, hiszen így nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy egy öttagú családból hárman kint várakoznak.

Az enyhítések hasonlóképpen hatottak a vendéglátó szektorra is. A forgalom érzékelhetően nő, a teraszok mellett a belső terek is benépesültek, valamint azok a vendéglátóhelyek is megnyitották belső helyiségeiket, akik eddig csak a teraszon fogadtak vendégeket.

– Ettől nincs is jobb dolog a világon, hogy újra élvezhetjük a szabadságot maszk és védettségi igazolvány nélkül. Persze mindezt csak akkor tudjuk igazán értékelni és becsülni, ha már egyszer elveszítettük – fogalmazott Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, az egyik belvárosi cukrászda üzemeltetője.

Hozzátette: jó érzés látni újra a mosolyt az emberek arcán, és reméli, hogy nem lesz szükség újabb korlátozásokra.

A portálunk által megkérdezett emberek többsége örül annak, hogy már nem kell nem kell védőeszközzel eltakarnia az arcát, de akadnak olyan is, akik még mindig hordják magukkal, az óvatosabbak pedig az enyhítéseket követően is viselik. Már csak egyetlen kérdés maradt: lesz-e még rá szükség?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában