muzsika

2021.07.05. 06:55

Muzsikaszó zengte be az erdőt Szurdokpüspökiben

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatát. A vasárnapig tartó, több mint egyhetes program első állomása szombaton Szurdokpüspöki volt.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: B. L.

Zenés és kulturális programokkal, valamint a helyi értékek bemutatásával kezdték meg a Muzsikál az erdő idei rendezvénysorozatát szombaton.

Pintér Miklós Ervin polgármester elmondta, hogy a koronavírus után végre fellélegezhet mindenki és részese lehet különböző kulturális eseményeknek. Ezeket most már felszabadultan lehet élvezni.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszakban a járvány a négy fal közé szorított mindenkit, az erdők azonban biztonságosan látogathatók maradtak, így tömegek kerestek kikapcsolódást a természetben. A látogatottság országosan 25–30 százalékkal megemelkedett.

– Az Agrárminisztérium kiemelten támogatja az ökoturisztikai fejlesztéseket, amelyek az ország minden szegletében bárki számára elérhetők, és egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak. Csak az állami erdőgazdaságok az elmúlt évtizedben 50 új erdei szálláshelyet és erdei iskolát létesítettek, és több mint 100-at pedig jelentős mértékben felújítottak – emelte ki Szentpéteri Sándor.

Kifejtette: az erdei iskola hálózatában folyó oktatás egyik célkitűzése, hogy az évente részt vevő mintegy 100 ezer gyermeknek bemutassák az erdő kezelésének fenntarthatósági vonatkozásait. Mint mondta, a minisztérium egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy aktív segítséget nyújtsanak az erdőknek, hogy alkalmazkodni tudjanak a természetes folyamatoknál gyorsabban zajló klímaváltozáshoz. További céljuk a magyarországi erdők területének növelése, ezért több programot is elindítottak. Ennek egyik nagyon sikeres példája a településfásítási program, amelynek most indult el a második üteme.

A helyettes államtitkár bízik benne, hogy a Muzsikál az erdő programjainak köszönhetően minél több emberhez eljutnak az erdő üzenetei.

Dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelte, hogy a rendezvénysorozat egyre szépül és gyarapodik, hiszen már nemcsak a megyén, de a határon is átnyúlik.

Laskát sütnek. Nemcsak a zene jóformán minden műfaja, hanem a gasztronómia is szerepet kap a rendezvényen | Fotó: B. L. / NMH

Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány vezetője hangsúlyozta, hogy a járvány időszaka ráébresztett mindenkit, hogy az ember törékeny és apró része a természet nagy rendszerének. Reméli, hogy a programok által mindenkit motiválni tudnak arra, hogy lelkileg megerősödve egy fenntartható életvitel irányába induljanak el. Mindezt összefogással lehet elérni.

Hozzátette: ezen a többnapos eseményen ünnepeljük az erdőt, a természeti értékeinket, a zenét, a művészeteket és a művészeinket is.

Nógrád megyében a Muzsikál az erdő kulturális programjait egyébként egészen július 11-ig, vasárnapig élvezhetik a zene és a természet szerelmesei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában