egyre kevesebb a haszon

2021.07.08. 06:50

Még drágább lehet a kenyér: a pandémia is megnehezítette a nógrádi pékek helyzetét

Folyamatosan drágul a búza, ami a liszt árának az emelkedését okozza. A nógrádi pékségek nehéz helyzetben vannak, mert egyre kevesebb a haszon a termékeken. A kenyerek árán nem lehet annyira észrevenni az emelkedést. Szakemberek szerint, ha a termelők el tudják adni drágábban a búzát, akkor nem fogják lejjebb vinni annak az árát.

Fodor Orsolya

20200521 Szombathely Nyolc óra állt rendelkezésére minden tanulónak, hogy bebizonyítsa, van helye egy pékségben vagy egy cukrászatban. Sütő- és cukrászipari technikusok vizsgáján jártunk. Képen: Bődi Fanni Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Nagy Ferenc már negyedszázada működteti a ludányhalászi pékséget, és mint mondta, soha nem volt még olyan magas a liszt ára, mint manapság.

– Minden évben volt némi változás, de tavaly tavasszal kezdett nagymértékben drágulni a liszt. Idén már háromszor történt emelés – legutóbb közel egy hónapja –, amit nem tudunk beépíteni a termékeink árába. A búza többe kerül, de a minősége változatlan – hangsúlyozta Nagy Ferenc.

A szakemberek szerint a kenyerek és a péktermékek vásárlásakor kevésbé érezhető a drágulás mértéke
Fotó: H. M. / NMH

A pékség vezetője arra is kitért, hogy Ludányhalásziból egészen Bárnáig szállítanak, de a növekvő üzemanyagárak miatt alig van nyereségük. Három iskolának is sütnek, oda a korpás, a rozsos, a magvas és a teljes kiőrlésű termékeket viszik. Kimondottan csak ezek kellenek, még a zsömlében és a kifliben sem jellemző a fehér. A fonott kalács és briós az, ami teljesen finomlisztből készül.

Akadnak boltok, ahol néhány félkilós rozskenyeret is rendelnek, de az igény erre a kis üzletekben nagyon csekély az oktatási intézményekhez képest. Márpedig a vásárlóik nagy részét az előbbiek teszik ki. A lisztet szállító cég már egy évtizede szolgálja ki a pékséget és sosem történt semmilyen fennakadás, jó a kapcsolatuk. Még a későn leadott rendeléseket is teljesítették.

Nagy Ferenc elmondta, hogy a nagy meleg miatt valamelyest csökkent a kenyér iránti kereslet. Ez látszik az üzletek napi rendeléséből, amit akkor kapnak meg, amikor mennek az üres ládákért.

– Teljes mértékben ki vagyunk téve az üzletek megrendeléseinek, ugyanis az évek során kialakult gyakorlat szerint visszaküldik azt a kenyeret, amit nem tudnak eladni. Ezt elvileg be kellene építeni az árba, de gyakorlatilag lehetetlen. Még egy napig jó lenne a visszavitt cipó is, de a pékségben senki nem fog egynapos kenyeret vásárolni, amikor ott van mellette a friss – hangsúlyozta a pék.

Nagy Ferenc elmondta: a liszt emelkedő ára mellett még a munkaerőgondokkal is szembe kell nézni a vállalkozóknak. Sokszor rákényszerülnek, hogy betanított alkalmazottakat foglalkoztassanak a szakmunkások helyett.

Csökkent a malmok megrendelése

Verebes József, a szécsényi malom igazgatója megerősítette: óriási mértékben drágult a búza, noha a minősége változatlan maradt. Nemcsak az időjárás okozta az árak emelkedését, hanem a járvány is hatással volt rá. – Ha a termelők el tudják adni drágábban is a gabonát, akkor nem fogják olcsóbban értékesíteni azt. Kismértékben csökkentek a nógrádi malmok megrendelései, de ez országos szinten is igaz. A nagy konyháknak – amik zárva voltak a pandémia idején – kevesebb lisztre volt szükségük, ez meglátszott a keresleten is – fejtette ki Verebes József. A liszt árát befolyásolja az emelkedő üzemanyag- és energiaár is. Az igazgató szerint az áremelkedésnek még koránt sincs vége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában