papírra vetett üdvözlet

2021.07.24. 06:57

Alig lapul egy-egy képeslap a nógrádi postások táskájában

A képeslapküldés egykor az információcsere, az üzenetküldés kedvelt módja volt, ma azonban már kevésbé népszerű. A digitális megoldások miatt jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben a magánszemélyek közötti levelezés, legyen szó klasszikus borítékba tett levélről vagy képeslapról.

Gulyás Edina

A tapasztalatok szerint évente átlagosan tíz százalékkal redukálódik a postákon eladott képeslapok darabszáma

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A képeslapküldés Magyarországon az 1870-es évektől volt jellemző. A magyar képeslapkiadás igazán 1896-ban a millenniumi sorozattal indult el, eleinte többségében hazai nevezetességeket, tájképeket ábrázoltak azokon. Budapestről 1899-ben már 1800, míg egyéb vidéki településekről 2500-féle képeslap közül választhattak a vásárlók.

– Az elmúlt esztendők tapasztalatai alapján elmondható, hogy évente átlagosan 10 százalékkal csökkent a postákon eladott képeslapok darabszáma. A Magyar Posta az elmúlt években mintegy 1,2–1,4 millió darabot értékesített, azonban a koronavírus-járvány miatt a megszokottnál nagyobb mértékű csökkenés érzékelhető – tájékoztatott Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője, hozzátéve: – A pandémiát megelőzően a képeslap-forgalmazás 35 százalékát a karácsonyi, több mint 10 százalékát pedig a húsvéti szezonális lapok forgalma adta.

A szóvivő elmondta, van érdeklődés a helyi jellegű képeslapok iránt, amelyek forgalma május-augusztus hónapokra koncentrálódik a turisztikailag frekventált postákon.

A képeslapok 35 százalékát a karácsonyi időszakban keresték

Kedveltek a szezonális, a virágos és az alkalmi lapok, amelyekből évente megújuló kollekció kerül forgalomba. A hagyományos képeslapok valamennyi postán megvásárolhatók.

A tapasztalatok szerint évente átlagosan tíz százalékkal redukálódik a postákon eladott képeslapok darabszáma | Fotó: H. M. / NMH

– Sokan kedvelik a Magyar Posta képeslapküldő alkalmazását, a SENDER-t. Használatával a feladó személyes küldeményt tud készíteni a telefonjával készített fotókból, az alkalmazásban lévő sablonok segítségével, majd beírja a címzett nevét, címét és pár szavas üzenetét.

Az így megrendelt képeslapokat nyomdai előállítást követően kézbesítik – közölte Panulin Ildikó. A salgótarjáni főpostán a nógrádi megyeszékhely nevezetességeit bemutató képeslapok közül egy fajta lapot lehet vásárolni. Bélyeg nélkül 145 forintba kerül.

A helyi hivatal alkalmazottja érdeklődésünkre arról számolt be, hogy van kereslet a várost bemutató képeslap iránt. Hozzátette, azon kívül többféle részvétnyilvánító, illetve köszöntő lapot is kínálnak a vásárlóknak.

MEGKÉRDEZTÜK: ÖN SZOKOTT MÉG KÉPESLAPOKAT KÜLDENI, KAPNI?

Kegye Zoltánné: – Régen, a modern technikai eszközök térhódítását megelőzően rendszeresen küldtem és kaptam is gyönyörű képeslapokat. Születés- és névnapokon, de egyéb ünnepek alkalmával is így köszöntöttük a barátainkat, ismerőseinket és a rokonainkat. Ma már nem jellemző, hogy ezekkel örvendeztetnénk meg a hozzátartozóinkat. Bár még ma is őrzök az egykoron kapott képeslapokból, amelyeket szívesen veszem elő az emlékek felidézésekor.

Szabó Attiláné: – Én Berettyóújfaluból származom, ezért elsősorban karácsonyra és születésnapokra szoktam küldeni az ott élő családtagoknak színes képeslapokat. A pandémia miatt sajnos még kevesebbet tudtunk találkozni, így az elmúlt hónapokban még nagyobb jelentősége volt ennek a gesztusnak is. Szomorúan tapasztalom azonban, hogy a technikai eszközök visszaszorítják a kézzel írott lapokat, annak ellenére, hogy utóbbi sokkal személyesebb.

Szőke Tímea: – A mi családunkban nagy hagyomány, hogy különféle alkalmakon és ünnepnapokon képeslapokkal köszöntjük egymást. Mindenki nagyon szereti nézegetni őket. Szeretek írni és kapni is, így örömmel viszem tovább ezt a szokást. Emlékszem, hogy édesanyám mindig szép idézeteket vetett papírra. Sajnos már nincs közöttünk, azonban szívesen veszem elő az általa írt képeslapokat, amelyek segítenek felidézni a hozzá kötődő szép emlékeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában