segítség a nagy melegben

2021.07.18. 07:20

Itatással és zöldtakarmánnyal is segítenek a nógrádi vadasparkok állatainak a kánikulában

A vadasparkok állatai nehezen viselték az elmúlt időszakban a kánikulát. Itatással és zöldtakarmánnyal enyhítik a forróság okozta nehézségeket, de a vad nem csak a nagy melegtől, az élősködőktől is szenved. A bögölyök, a legyek, a szúnyogok és a kullancsok nem kímélik őket.

Cserhalmi Adél

Barkás agancsú dámbikák a dagonyánál. Lehetőségeihez mérten a vad árnyékos helyre húzódik a forróságban nógrádi

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A Somoskői Látogatóközpont és Vadasparkról Lévárdi György, a nógrádi Ipoly Erdő Zrt. Salgótarjáni Erdészetének vezetője adott tájékoztatást.

– A vadasparkunk tizenöt hektáron terül el. Dámvad, muflon, őz és vaddisznó él benne. A hosszabb ideje tartó nagy hőségben külön is itatjuk őket – mondta a vezető.

Kifejtette, hogy a vadaspark szerencsés helyzetben van, mert található a terültén vízforrás, de a rendkívüli melegre való tekintettel kapnak sok zöldet, lucernát és lombtakarmányt is.

Mint mondta, a vad okos, elhúzódik a leghűvösebb helyekre. A vaddisznók a dagonyába hemperegnek. Ezt a látogatók láthatják is, mert az etetéskor, amikor előjönnek, vastagon sárosak. Ez a sárréteg védi őket a vérszívó rovarok és kullancsok ellen is. Lévárdi György elmondta, hogy azt tapasztalják, napközben nincs olyan étvágyuk az állatoknak, mint máskor. Ennek ellenére az adagokat rendre kiadják, azt az állatok az éjszaka folyamán el is fogyasztják.

– A melegben a vadak is lusták, nem nagyon mutatják magukat, de amint hűl a levegő, aktívabbak lesznek. Mi mindent elkövetünk, hogy komfortosan élhessék az életüket, ne szenvedjenek hiányt semmiben – fejtette ki Lévárdi György.

A mátranováki Benő Vadfarm tulajdonosa, Lázi-Gilányi Lázár elmondta, hogy területükön van egy kis forrás, itt az állatok mindig ihatnak, de folyamatosan friss vízzel is ellátják őket.

– A vadfarm több pontján vannak kitéve itatók. A nagy melegben pótolnunk kell a sót, az ásványi anyagokat és a vitaminokat. Nyáron sok zöldséget adunk, például káposztalevelet, répát, vagy ami éppen van. Az almát is nagyon szeretik – meséli a nógrádi vadfarm tulajdonosa.

Kifejtette, hogy a dámok a nagy hőségben a hűvös, árnyas helyeket keresik. Az esti etetésnél azonban mind siet a gazdához.

Osztrozics Dóra, az Ipoly Erdő Zrt. kommunikációs vezetője a balassagyarmati Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark helyzetéről elmondta, hogy a nógrádi vadaspark szinte minden lakóját megviseli a kánikula.

– Munkatársaink az átlagostól sűrűbben töltik fel az itatókat, a dagonyákat, és gyakran vetik be a szúnyogriasztókat. A vaddisznók egyébként úgy védik a szervezetüket, hogy jó nagy sárréteget vesznek magukra a dagonyából, ez szabályozza a testhőmérsékletüket. A nagy testű állataink, például a dám- és a gímszarvasok nehezebben tudnak elbújni a hűvös helyeken, így nagyon megviseli őket a hőség. A kisebb állatokat, például a nyulakat, a meleg mellett a jelentősen elszaporodott szúnyogok is kínozzák – összegezte a kommunikációs vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában