szentmise

2021.07.19. 09:26

Félszáz mentő zarándokolt el a szentkúti nemzeti kegyhelyre

Félszáz mentő zarándokolt el a szentkúti nemzeti kegyhelyre szombaton, Szent Kamill ünnepén. Az eseményre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is ellátogatott, hogy az ünnepi szentmise előtt köszönetet mondjon az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus-járvány alatt tanúsított helytállásukért.

Veres Edina

NMH / H. M.

Fotó: Hegedus Mark

Az idei volt a negyedik alkalom, hogy a mentők és az egészségügyi dolgozók Szécsényből a nemzeti kegyhelyre zarándokoltak a kórházak, a betegek és a haldoklók védőszentje, azaz Lellisi Szent Kamill ünnepe alkalmából.

A huszonöt kilométeres utat közel ötvenen teljesítették, őket Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntötte.

Amint fogalmazott: elsők között gondolhatunk a mentőkre, amikor számba vesszük azokat, akik az elmúlt másfél évben azon dolgoztak, hogy biztonságban érezhessük magunkat.

– A mentők leterheltsége nemcsak azért volt óriási, mert sok helyre vonultak, hanem amiatt is, mert folyamatosan fertőtleníteniük kellett mind az autójukat, mind a védőfelszereléseket. Ezt az embert próbáló feladatot hónapokig kellett ellátniuk, és a nyomás az egymást követő járványhullámok érkezésével egyre csak nőtt rajtuk. Ők pedig újra és újra felvették a harcot, tesztelni indultak és segítettek azoknak, akik alig kaptak levegőt. Ez nagy kihívást jelentett számukra, hiszen a koronavírusos betegek ellátását nem tanították az iskolában. Az ezzel kapcsolatos ismereteiket napról napra szerezték meg és bővítették, ezért pedig köszönettel tartozunk nekik – hangsúlyozta az államtitkár, aki azt is hozzátette: az ötven mentő a zarándokút megtételével bizonyította, hogy a mindennapok megpróbáltatásait könnyebb úgy elviselni, ha van egy támaszunk.

Rétvári Bence azt is kifejtette, hogy a Jó Isten is egy ilyen kapaszkodó, aki mindig erőt tud adni a nehéz helyzetekben, legyen szó akár egy egészségügyi veszélyhelyzetről, akár az ember mindennapi életéről. Amint fogalmazott: a Mennyei Atya létrehozta az életet, így amikor a mentők életet tudnak menteni, lényegében az ő munkatársaivá válhatnak. Az államtitkár szerint egy keresztény embernek fontos, hogy a napi munkája elvégzésével azt érezhesse, hogy hozzá tudott tenni valamit ahhoz, amit Isten hozott létre, és ezzel egy boldogabb világot tudnak szolgálni.

Rétvári Bence köszöntőjét követően az ünnepi szentmisét P. Komáromi Jób atya mutatta be. Másnap, azaz a hét utolsó napján a Kármelhegyi Boldogasszony-búcsú alkalmából fogadták a zarándokokat a szentkúti nemzeti kegyhelyen.

Hírnökként működik közre a következő kongresszuson

A szombati szentmise után a gyógyítás és a hit kapcsolatáról tartott előadást Szentkúton dr. Csókay András idegsebész, aki elmondta: a mentőszolgálat munkatársaként volt alkalma megtapasztalni, hogy e hivatásában sokszor az Isten szeretetére van szükség.

– Igaz volt ez például akkor, amikor egy agresszívan viselkedő személyhez riasztottak. Egy ilyen helyzetben többre van szükség, mint az emberszeretet – mondta az idegsebész, aki ezután megosztotta az egybegyűltekkel az édesapja és a gyermeke halálával kapcsolatos eucharisztikus élményeit, majd abba is beavatta a jelenlévőket, hogy mekkora szerepet is játszott a mély hit a bangladesi ikerlányok szétválasztó operációjánál. Dr. Csókay András előadásban azt is elárulta, hogy ő lesz a következő eucharisztikus kongresszus egyik hírnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában