nagyragadozók a közelben

2021.07.13. 16:50

Farkasok tartják rettegésben a mátranováki tanyákat

Nemrég felröppent a hír, hogy Mátranovákon farkastámadás történt egy tanyán, a ragadozók jelentős károkat okozva, több juhot megtámadtak. Az anyagi kár nem csak pénzben jelentős, hanem a környék gazdáit lelkileg is megviselte az eset. Ráadásul ez már nem is az első támadás volt ezen a vidéken.

Cserhalmi Adél

Katona Péter (képen) juhait fenevadak támadták meg, amik feltehetően farkasok voltak. 13 juh elpusztul 17 pedig megsérült.

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A község egyik tanyáján 2019-ben és 2020-ban is történhetett farkastámadás – mondta el Földi Dávid, a major gazdája.

– Tanultunk az esetekből, duplán megerősített, nyolcsoros villanypásztorral védjük a juhállományunkat. A támadás után vettek nyálmintát az elpusztult állatról, hat hónap múlva megkaptuk az eredményt, hogy farkas marcangolta szét a juhot – emelte ki Földi Dávid. – A második rajtaütés tavaly történt. Egy jószág pusztult el. Az elsőnek az orrát harapták meg, az teljesen szét is roncsolódott. A másiknak a lapockáját szakította le a farkas, az állatorvos visszavarrta. A legsúlyosabb sérülést a letépett állkapcsú állat szenvedte el, az nem élte túl a marcangolást.

A nyomokból ítélve a támadó egy idős, kitaszított példány lehetett.

Ennél az esetnél is vettek a tetemből mintát, de ebből nem sikerült azonosítani a farkast.

A gazda portálunknak elmondta, hogy amikor bárki előtt említették, hogy farkas járt a tanyán, egyszerűen nem akarták elhinni, pedig a nyomok kétségtelenül erre utaltak.

– A farkasok itt élnek a közelünkben – vélekedett Földi Dávid. – Védettek, nincs kitől félniük. Felnőtt több olyan farkasgeneráció, amelyik már egyáltalán nem tart az embertől. A farkas olyan, mint a szellem, egyszer megjelenik, másszor nem. Nehéz, sőt szinte lehetetlen rá felkészülni.

Földi Gyula, a major alapítója azzal egészítette ki az elmondottakat: a farkas prédát kereshetett, így akadt a juhaikra.

– Egy kiállításon szerepelt ez a három juh, amik áldozatul estek. Olyan kondícióban voltak, hogy nem tudtak elfutni a farkas elől. Nem ette meg őket, mert előző nap féregtelenítettük az állományt. Ez a féregtelenítő a vérben fejti ki a hatását, és valószínűleg megérezte rajtuk – emlékezett az esetre a gazda.

Elmondta, hogy a szomszéd megyében az egyik tehenes gazda jószágait hét kutya őrizte, de amikor a farkasok rajtuk ütöttek, vonyítva szétszaladtak. A csúcsragadozó ellen csak komoly kondícióval rendelkező kutyákkal lehet fellépni.

– A gazdákat nem védi semmi, mert a 2012-es törvény kimondja, hogy védett fajok időnként konfliktusokat, károkat okozhatnak, de a gazdáknak kötelességük megvédeniük a haszonállataikat – mondta Földi Gyula. – Mi olyan villanypásztort csináltunk, ami véd a farkasok ellen, de még ez sem százszázalékos. A kiépítése 275 ezer forint kilométerenként, de ebben az árban még nincsenek benne az adapterek. Ajánlásként azt kaptuk, hogy tartsunk kutyákat, alkalmazzunk juhászt a jószág mellett és éjszakára zárható akolba tereljük őket… Csakhogy a pénzt honnan teremtsük elő minderre?

Gyors, kitartó és jól ugrik az ordas

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén négy-öt farkasfalka is élhet, egyenként öt-tíz példánnyal. Egy kifejlett ordas portyázás közben 40–50 kilométert is megtesz egy nap alatt, szélsőséges esetben akár százat is. A farkas Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. A júliusi időszakban a felnőtt egyedek tanítják a kicsiket vadászni. Tipikus a torok és az orr támadása, az inak átharapása, a csigolyák megroppantása. A csúcsragadozó testfelépítése kiváló. Futási sebessége rövid távon hatvan-hetven kilométer is lehet óránként, és akár négy-öt méter széles árkokat is könnyedén átugrik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában