nyári szünet

2021.07.11. 06:50

Ezeket érdemes megfogadni, hogy megelőzzük a vakáció baleseteit

A gyerekekkel bármely évszakban előfordulhatnak balesetek, azonban a nyári időszak, a vakáció még több veszélyt rejt. A horzsolások, leégések mellett komolyabb sérüléseket is szerezhetnek az önfeledten játszó kicsik, nem ritka a csonttörés, a zúzódás és az agyrázkódás sem ebben az időszakban.

Gulyás Edina

20201016 Deszk Kör-Deszk-a mozgó-zárórendezvény az Egészség7 záró napján. Képen: Minden ami gurul a résztvevők alatt, kerékpár, roller, görkorcsolya Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba

A nyári szünetben egyre több gyerek pattan biciklire, előkerülnek a rollerek és a gördeszkák is. Megtelnek a strandok és a játszóterek, azonban a kikapcsolódáson kívül veszélyeket is hordoznak ezek a tevékenységek és helyek. A vakáció időszakát kisebb sérülések, horzsolások, rosszabb esetben komolyabb balesetek is megkeseríthetik.

– A gyalogosan és kerékpárral közlekedő gyermekeknél leggyakrabban zúzódással, rándulással, töréssel és felületi sérülésekkel jár az esés, kisebbeknél az agyrázkódás is gyakori – fogalmazott Kerepesi Tímea, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének munkatársa. – A felületi sérülések nagyobb ellátást nem igényelnek. Ezeknél sebkezelésként fertőtlenítést, sebtapaszt vagy steril fedőkötést alkalmazunk.

Mint mondta, a kerékpáros-baleseteknél gyakoribb a kéz, a csukló, a térd törése, valamint a felületi sérülések, amelyek az arcon is megjelenhetnek. Amennyiben azt látjuk, hogy az érintett testrész duzzadt, deformált, esetleg nem tudja azt használni a gyermek, akkor ne mozgassuk, ha lehet, tegyük nyugalmi helyzetbe, amíg a szaksegítség meg nem érkezik vagy amíg a kórházba nem érünk.

– A vízpart is számtalan veszélyt rejt. Aki nem tud úszni, nyílt vízbe nem menjen. Kerülni kell a bányatavakat és az erős sodrású folyókat – tájékoztatott a szakember, hozzátéve: – A gyermekek mindig legyenek látótávolságon belül, s felhevült testtel ne ugorjunk hideg vízbe!

Kerepesi Tímea kiemelte: fontos, hogy a szülők felkészítsék a gyermekeket arra, hogy baj esetén hogyan hívjanak segítséget. Lényeges, hogy tudják: a 112-es segélyhívó számot kell tárcsázni. Segélyhívás alkalmával jelentős, hogy bemutatkozzanak, elmondják, hogy hol történt a baleset, mi történt és hány sérült van.

– A nyár, a vakáció ideje a közlekedés szempontjából is veszélyeket rejt. A gyermekek életkoruknál fogva meggondolatlanok, illetve a tapasztalatok azt mutatják, hogy túlságosan bíznak a közlekedés felnőtt résztvevőiben – közölte Tamás-Kovács Andrea rendőr őrnagy, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára. – Fontos, hogy szülőként megtanítsuk gyermekeinket a gyalogos- és kerékpáros-közlekedés szabályaira. Szintén elengedhetetlen, hogy a KRESZ előírásait, a közlekedési táblák jelentését ismerjék. A bicikli állapotát, működőképességét mindig ellenőrizni kell, a kerékpáros-védőfelszerelések használatával pedig kivédhetjük a komolyabb sérüléseket.

A gördeszka, görkorcsolya és társaik nem közlekedési eszközök, hanem játékok, így nem is az úttestre valók, hanem a játszótérre. A szabad vizekben hat éven aluli s úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet.

Rovarcsípés és napégés is megkeserítheti a nyári szünetet

– Nyáron a kutyaharapások is gyakoribbak. Amennyiben oltott az eb, csak a sebet kell ellátni, ellenkező esetben a veszettség elleni oltás elkerülhetetlen – tájékoztatott korábban dr. Fekete Judit bátonyterenyei házi gyermekorvos, aki a kullancscsípések veszélyére is figyelmeztetett. – Amennyiben észrevesszük a csípést, minél előbb távolítsuk el az élősködőt, és figyeljük az érintett területet. A Lyme-kórra ugyanis kokárdaszerű piros folt utalhat. Nagyon fontos a megelőzés, amennyiben füves, bokros területen vagy erdőben kirándulunk, fújjuk be magunkat rovarriasztóval, és a zárt ruházatra is ügyeljünk. Végül alaposan vizsgáljuk át magunkat és gyermekeinket is. Mint mondta, kánikulában a fény- és bőrvédelem elengedhetetlen minden korosztálynál, de a csecsemők és kisgyermekek körében kiemelten fontos. A fejfedők használata is ajánlott, és a déli órákban lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában