hét embere

2021.07.12. 19:45

A helyi lokálpatrióta szívügye lett a drégelyi vár sorsa

A Népművelők Nógrád Megyei Egyesülete nemrégiben Kerekes László-díjat adományozott Pásztor Ildikónak, a Drégelypalánki Közművelődési és Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ vezetőjének kiváló szakmai munkásságáért. A díjazott rendkívül elkötelezett Drégely várának sorsa és a Szondi-kultusz iránt.

Lászlók Judit

Pásztor Ildikó hálás családja támogatásáért, munkatársainak elhivatottságáért

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

– Hogyan vált a Drégelypalánki Közművelődési és Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjévé?

– Régi vágyam teljesült azzal, amikor 2015 szeptemberében megnyílt a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ. Előtte a drégelypalánki Művelődési Ház igazgatójaként dolgoztam, amely jogilag megszűnt. Az önkormányzat döntése alapján a közművelődési és turisztikai feladatok ellátására, illetve hatékonyabb működtetésére szükségessé vált egy új jogi forma (nonprofit gazdasági társaság) kialakítása. Megtisztelő volt, hogy bíztak bennem és engem választottak a kft. ügyvezetőjének.

– Mennyire nehéz egyszerre két szervezet feladatait ellátni?

– Sokszínű, igen komplex tevékenységet jelent a két feladat ellátása, hiszen a helyi lakossági igények kielégítése mellett a turisztikai központban évente legalább három-négyezer látogatót fogadunk. A tavaszi, nyári időszakban ez igen megterhelő tud lenni. Az örömforrás azonban így megsokszorozódik.

Pásztor Ildikó hálás családja támogatásáért, munkatársainak elhivatottságáért
Fotó: L. B. / NMH

– Miért olyan elkötelezett Drégely várának sorsa iránt?

– Két évtizede vagyok a Drégelyvár Alapítvány kuratóriumi tagja. Drégely vára iránti elkötelezettségem pályakezdő korom óta ott van a szívemben. Helyi lakosként, lokálpatriótaként mindig is fontosnak gondoltam a Szondi-kultusz életben tartását. Jól emlékszem, amikor 1994-ben megszerveztem életem első Szondi-ünnepségét. Nem sokan hittek benne, aztán valahogy „rangja” lett a Szondi Várjátékoknak. Manapság talán már nincs is olyan napja az életemnek, amikor ne ejteném ki a számon Drégely vára nevét.

– Mit tart élete legnagyobb szakmai sikerének?

– Egyértelműen a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ létrejöttét. A látogatóközpont megépítése előtt közel 10 évig lobbiztam azért az önkormányzatnál, hogy megvalósuljon ez a terv. A rossz állagú épületekben bizony siralmas állapotok uralkodtak, éppen ezért nagy bátorság volt oda bármilyen programot szervezni. Ennek első kézzelfogható eredménye volt, amikor egy augusztus 20-i kiállítás apropóján furfangosan összegyűjtöttünk régi mezőgazdasági eszközöket, szerszámokat a faluból. A gazdag gyűjtemény megmentése érdekében azonban rendbe kellett tenni a pajtát. Aztán az önkormányzat pályázati forrás segítségével új turisztikai komplexumot hozott létre, amelyben a kiállítások mellett programcsomagokat alakítottunk ki a látogatói igényeknek megfelelően. Az első évben megfogalmazott szlogenem: „Élményt kínálunk – törődést adunk!” a mai napig meghatározó a mindennapi munkámban. Hálás vagyok a sorsnak, hogy családom támogatása mellett munkatársaim együttműködése és elhivatottsága is segíti szakmai céljaim megvalósítását.

– Mellékállásban hivatalos ceremóniamesterként is dolgozik a lakodalmakon. Mit szeret ebben a legjobban?

– Miután évtizedek óta életem szerves részét képezi az emberekkel való foglalkozás, a szervezés, a konferálás és az irányítás, így talán nem is áll olyan távol egymástól ez a két tevékenység. Legelső alkalommal a lányom barátnője kért fel, hogy segítsek az esküvője lebonyolításában. Aztán az egyik lehetőség hozta a másikat, ma már egyre több megkeresést kapok. Imádom ezt a világot, és mindig örömmel tölt el, hogy részese lehetek egy ifjú pár élete egyik legfontosabb eseményének.

– Mit jelent önnek a Nógrád Megyei Népművelők Egyesületének Kerekes László-díja, amelyet nemrégiben önnek ítéltek oda?

– Megható és jóleső érzéssel vettem át a kitüntetést. Mindig is éreztem a kollégáim elismerését, amely most konkrét formát öltött. Azt vallom, hogy az a legnagyobb megtiszteltetés, amit az ember a szakmai közösségétől, illetve a saját településétől érdemel ki.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– A turisztikai központban további fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani. Az önkormányzat megvett egy szomszédos területet, ahová a kőfal átvágásával egy középkori játszóparkot tervezünk kialakítani. Az ehhez szükséges forrást viszont csak pályázat útján tudjuk előteremteni. Drégely várának szintén nagy szüksége van segítségre, ugyanis az állagmegóvás, a vár megközelítése igazi kihívást jelent. Emellett szeretnék az általam irányított, tíz települést tömörítő Sugárkankalin Turisztikai Egyesülettel is többet foglalkozni, mert rengeteg lehetőséget látok a varázslatos vidékünkben. Magánemberként a ceremóniamesterség mellett szertartásvezetőként is szeretnék tevékenykedni. De mindenekelőtt boldog, egészséges életet kívánok magamnak és a családomnak.

Külföldön gyűjtött ismereteket

Pásztor Ildikó közművelődési szakember Drégelypalánkon született és már fiatalon elhatározta, hogy életben tartja a Szondi-kultuszt. Szakmai végzettségei: művelődésszervező, felsőfokú kulturális menedzser, könyvtáros asszisztens, közösségfejlesztő és vidéki turizmus menedzser. Tanulmányutakon is részt vett, többek között az Egyesült Államokban, Erdélyben, Ausztriában, Olaszországban, hogy hasznosítható tudást és ismereteket szerezzen a turizmus területén. A Drégelyvár Alapítvány koordinátora, alapító tagja a Nógrád Megyei Népművelők Egyesületének, lelkes segítője a „Szondi vitézei” történelmi hagyományőrző csapatnak. Kiváló szakmai munkásságáért 2014-ben a közművelődési szakma legnagyobb elismerését, a Magyar Népművelők Egyesülete Emlékplakettjét vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában