kézügyesség

2021.07.25. 15:29

Élteti a hagyományt: csodás képeket fest az üvegekre a rimóci művész

Racsné Barna Krisztina édesanyjától örökölte kézügyességét, rajztehetségét. A lakásukban látható számos festmény az édesanyja munkája. Krisztina viszont nem vászonra, hanem üvegre fest.

Szenográdi Ferenc

A Palóc Világtalálkozón is népviseletben vett részt

Forrás: Beküldött

A 29 éves fiatal hölgy több képzőművészeti ágban kipróbálta magát korábban. Foglalkozott gyöngyfűzéssel, grafitrajzokat készített, sőt, az írás területén is kirándult kicsit, de végül is az üvegfestésben találta meg igazi önmagát. A legtöbb esetben üvegből készült különböző használati és dísztárgyakra fest, de üveglapokra is készít alkotásokat.

Szívéhez közel áll falujának népművészete, hagyományai, ünnepnapokon ő maga is helyi népviseletbe öltözik. Annyira szereti és tiszteli, hogy úgy döntött, különös formában örökíti meg a helyi népviseletet. Így festészetének fő témájává vált Rimóc népviselete, a helyi népi motívumok alkalmazása. Alkotásainál nemcsak a forma, hanem a színvilág is fontos. Ahogy mondta, a tárgyakról vázlatot készít, és annak alapján készül el a végleges munkája.

Racsné Barna Krisztina a balassagyarmati kormányhivatalban dolgozik népegészségügyi ellenőrként, így a festésre csak az esti órákban és a hétvégi napokon jut ideje, de olyankor örömmel alkot. Munkái a helyi Palóc Sarok üzletben is kaphatók, és nemcsak a turisták körében keresettek, de a helyiek is szívesen vásárolják a különleges darabokat.

A Palóc Világtalálkozón is népviseletben vett részt
Fotó: Beküldött

A rimóciakban erősen él a hagyományőrzés, a népviselet iránti igény. Nem mindegy számukra, hogy a vendéget egyszerű pohárba öntött itallal, vagy olyannal kínálják, ami a falu népviseletét is ábrázolja.

Racsné Barna Krisztina tagja a helyi Máriás csoportnak is. A Palóc Világtalálkozón népviseletbe öltözve vett részt. Itt ismerkedett meg a magyar vitézi renddel, akiknek nagyon megtetszett a rimóci népviselet, s felajánlották Krisztina számára, hogy legyen ő is a vitézi rend tagja. Örömmel igent mondott, így tavaly vitézzé avatták őt. Az erről szóló dokumentumban olvasható: „Barna Krisztina Úrhölgy 2020. szeptember 5-én a vitézi rend törvényes képviselete, egyházi és világi méltóságok jelenlétében az esküt letette, így őt a vitézi rend tiszteletbeli tagjává fogadom.”

Krisztina két boros- és két pálinkásüveget öltöztetett népviseletbe, ezekkel köszönte meg a megtisztelő címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában