rendezvény

2021.07.04. 18:23

Drégely vár ostromának 469. évfordulójára emlékeztek

Várjátékok helyett várünnepséget rendeztek idén Drégely váránál, a híres ostrom 469. évfordulóján. A rendezvényen megemlékeztek az 1552 júliusának elején zajló hadi eseményekről.

Lászlók Judit

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A helyi önkormányzat és a Drégelyvár Alapítvány szervezésében rendezték meg a Szondi Várünnepséget Drégely várában szombaton. Az egész napos rendezvényt viselet- és fegyverbemutatóval nyitották meg.

Majd Rigó Dávid, Drégelypalánk polgármestere mondott köszöntőt. Ebben kiemelte, hogy a koronavírus-járvány utóhatásai miatt idén a megszokottól eltérően nem várjátékokat szerveztek, hanem várünnepséget. Így például most csak a várban voltak programok, a Sáferkútnál nem.

– A terveink szerint jövőre már a megszokott módon zajlik a Szondi Várjátékok – mondta Rigó Dávid.

Pásztor Ildikó, a Szondi Turisztikai Központ vezetője elmondta, hogy ebben az évben egy egész napos rendezvénnyel készültek a drégelyi vár ostromának négyszázhatvankilencedik évfordulójára.

– Az egész nap folyamán hagyományőrző csoportok keltik életre a múltat és mutatják be Szondi György, valamint 146 katonájának a hősiességét – mondta Pásztor Ildikó, aki szerint az a céljuk, hogy a következő generációk is megismerjék a Szondi-kultuszt.

Dombai Gábor, a Drégelyvár Alapítvány elnöke pedig arról beszélt, hogy 1992-ben, a 440. évforduló alkalmából szervezték meg először a várjátékokat, ezért örömteli számukra, hogy idén már 29. alkalommal rendezhették meg az eseményt.

A megemlékezést követően számos programon keresztül idézték fel, hogy mi is történt 1552 júliusában. A jelenlévők megismerkedhettek a vár történetével, valamint részt vehettek egy várostromon is, íjász-, solymász- és történelmi harci bemutatón is. A rendezvényen hagyományőrzők is részt vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában