könnyen allergiát okozhat

2021.07.18. 15:20

Burjánzik a parlagfű Rétságon: már a játszóteret is ellepte

Alig fejeződött be a nyugat-nógrádi járási székhelyen a Zöld Város Programban a zöldfelületek megszépítésének szakasza, a frissen felújított területeken elkezdett burjánzani a parlagfű, amire nem volt még példa a városban. Az önkormányzat sürgős intézkedést kért a kivitelezőtől. A cég már végre is hajtotta a munkálatokat.

Hegedűs Henrik

Parlagfű lepte el az egyik rétsági játszótér környékét. A gyom a parkosításkor, a fűmaggal kerülhetett oda

Forrás: MW

Fotó: Illusztráció

Az általános iskola szomszédságában, az épület mellett ballagtunk fel egy dombra, ahol a nemrégiben kialakított játszótér található. A kerítés mellett vizsgálódtunk, és bizony csomóstól szedtük ki a földből parlagfüvet. Legalább három-négy olyan helyett találtunk néhány négyzetméteren belül, ahol az allergiát olyan gyakran okozó növény elszaporodott.

A gondokra nemrégiben Mezőfi Zoltán polgármester hívta fel a figyelmet.

– A lakosság részéről többen felháborodva kerestek és azzal szembesítettek, hogy az újonnan megszépített, rendbe hozott területeken szőnyegszerűen nő a parlagfű – mondta a település vezetője.

Hozzátette: ezek közül az egyik éppen egy játszótér.

– Legjobb tudomásom szerint Rétságon eddig a belterületeken egyáltalán nem volt jellemző a parlagfű megjelenése. A problémát azonnal jeleztem a kivitelezőnek, kérve a kármentesítés haladéktalan elvégzését, a végleges kiirtást és helyette gyep telepítését. Saját véleményem szerint csakis a nagymértékű földcsere által jelenhetett meg a növény a környéken.

Mezőfi Zoltán tájékoztatása szerint a válasz elég hamar megérkezett. Ebben az érintett vállalkozás munkatársa, Farkas Judit azt közölte, az értesítést követően azonnal szemrevételezték a bejelentésben megjelölt helyeket. Hozzátette: a megújított területeken a fűmagot csak tavasz végén tudták elvetni, és ez az időtartam kevésnek bizonyult a teljes záródásra. Ősszel mindenképpen felülvetik a gyepet, most nyáron legfeljebb célzott gyomirtást végezhetnek. Farkas Judit kifejtette, hogy a fűmagszórásnál előfordul az agresszívan terjedő parlagfű túlszaporodása. A rendszeres fűnyírással azonban kordában tartható a sok ember légzőszerveire veszélyes növény.

Az érintett lakóövezetben élő Tóth Imréné teljesen egyszerű módját választotta a parlagfű-mentesítésnek.

– Én magam eddig nem tapasztaltam, hogy bármilyen egészségügyi bajom származott volna a parlagfűtől, de sajnos a közelemben lakó emberek közül többen szenvednek az allergiától – hangsúlyozta az idős asszony. – Az egyik unokám is rendszeresen tüsszög a pollenek miatt, őt nagyon féltem. Éppen ezért fogtam magam, és az egyik szomszéddal nekiláttunk, egyenként húztuk ki a földből a kártevő növényeket. Tudom jól, sok mindent nem érünk el vele, de legalább a lelkünk megnyugszik... Amint a napokban láttam, jöttek már a füvet nyírni, a játszótéren ez kifejezetten hasznos volt.

A Nógrád Megyei Hírlap Rétságról azt az információt kapta tegnap, hogy a kivitelező a gond jelzése óta elvégezte a legszükségesebb kármentesítő munkákat.

Parlagfű lepte el az egyik rétsági játszótér környékét. A gyom a parkosításkor, a fűmaggal kerülhetett oda

Illusztráció: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában