kreativitás

2021.07.24. 15:30

Ámulatba ejtő alkotások születnek a nyugat-nógrádi kézművesházban

Egyedi alkotások születnek egy nyugat-nógrádi településen lévő kézművesházban. Leginkább a papír újrahasznosítását tartják a legfontosabb feladatuknak, de emellett levendulát is termesztenek, hogy színt és illatot vigyenek a műveikbe.

Fodor Orsolya

Művészi módon használják fel a helyben termelt levendula virágát

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Működik Endrefalván egy kézművesház, ahol leginkább papírból készülnek az egyedi, nagy kézügyességet kívánó alkotások. Az újrahasznosítás fontosságát szem előtt tartva leginkább újságpapírból születnek meg a díszek és a különböző használati tárgyak. A község adottságait kihasználva, a másféle tevékenységre alkalmatlan területeket levendulával ültették be, amit szintén felhasználnak a kézművesek.

Az ötletgazda Lernerné Németh Éva, aki a világháló segítségével tett szert arra a technikára, amit azóta is alkalmaznak a kézművesházban. Korábban tizenöten is dolgoztak ebben a kreatív munkakörben, de mára csak hárman maradtak. Nehezen találnak olyan munkatársat, akinek megvan például a megfelelő kézügyessége. Sok gyakorlás kell a különböző technikák elsajátításához.

Művészi módon használják fel a helyben termelt levendula virágát
Fotó: H. M. / NMH

A levendulát kétszer szedik egy évben, közben meg is kell kapálni. Először nyolc évvel ezelőtt ültették el ezt a növényt. A begyűjtés nagy odafigyelést igényel, mert szálanként kell ollóval elvágni a szárat és ha valaki nem elég körültekintő, akkor a következő szüretnél kevesebb lesz a leszedhető virág.

– A temető mellett ötszáz, a falu két végén pedig százhúsz tövet ültettünk, ezenkívül még a körforgalomban is vannak szép lila virágok. Már a kezdetekkor is feldolgoztuk a levendulát: szárítás után dísztárgyakba töltöttük – mondta Lernerné Németh Éva.

Hozzátette: a járványhelyzet óta csökkent az érdeklődés a különböző termékek iránt, de remélik, ez nem marad így sokáig. Készülnek Budapestre, egy kiállításra, amit még idén megrendeznek. Korábban már Szentkúton és a Szécsényi Rendőrkapitányságon is jártak az alkotásaikkal.

Leginkább papírból készülnek az egyedi, nagy kézügyességet kívánó alkotások
Fotó: H. M. / NMH

Mint mondta, fő profiljuk az újrahasznosítás, viszont korábban a település felnőtt lakossága számára megvarrták az összes maszkot és jelenleg is készen állnak, ha ismét szükségessé válnának a védekezést szolgáló eszközök.

– Kifejezetten örülök annak, hogy a gyerekek mennyire fogékonyak a kézműves munkára. Nemcsak a helyben lévőket érdekli a technika, hanem például most bejelentkezett egy gyerekcsoport, akik Szécsényből érkeznek majd. A helyi iskolából rendszeresen átjárnak hozzánk a diákok. A fiúkat is érdekli a művészet és remek a kézügyességük. Némelyik kislány tudása pedig már megközelíti a kosárfonókét – fogalmazott a kézművesház vezetője.

Szárítás után dísztárgyakba töltik a levendulát
Fotó: H. M. / NMH

Hosszú órákat vesz igénybe az alkotás

Papírpálcák sodrásával kezdődik minden alkotás létrejötte. Hosszú órákig tart, mire elkészül annyi pálca – legalább háromszáz darab –, hogy hozzá lehessen fogni a fonáshoz. Lernerné Németh Éva elmondta, hogy ennek elkészítéséhez az újságpapír a legalkalmasabb, amit csíkokra vágnak és aztán a szélét bekenik a választott színű festékkel. Rövid száradási idő után hurkapálcán egyesével feltekerik azokat. A kis darabokat könnyen egymásba lehet csúsztatni, de sok gyakorlást igényel még a tekerés is, mert kellően szorosnak kell lennie, hogy a végeredmény is igazán mutatós lehessen. – Könyvszobrokat is készítettünk már régi kötetekből. Minden, ami papír, közel áll a szívünkhöz. A különböző technikák megtalálhatók a világhálón, már csak kitartás és gyakorlás kérdése, hogy valaki elsajátítsa valamelyik eljárásnak az ismereteit – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában