mulatság

2021.07.17. 20:10

A gyerekeket pecsétvadászat, a felnőtteket helyi termelők finomságai várják Hollókőn

Ezen a hétvégén sincs hiány programokból Hollókőn, ahol a szombaton és vasárnap mesenap és piknik zajlik.

V. E.

Nool / B. L.

Az eseményre kilátogató gyerekek és szüleik ezúttal a település Ófaluját egy kincsestérkép segítségével járhatják körbe, amelyen tíz helyszín van megjelölve. Természetesen minden állomáson feladat várja a kicsiket. Így például a palóc játszóházban három próba teljesítése után jár a bélyeg a gyűjtőlapra. Tovább haladva, a kézművesháznál fakanálfestés fogadja a „pecsétvadászokat”. A bőrdíszművesnél azok kaphatnak jelet a papírra, akik a karikásostorral le tudnak ütni egy rönkről egy műanyagflakont, míg az oskolamester házába betérve mézeskalács díszítésben kell a kicsiknek ügyességüket bizonyítani.

Varga Tímea Debrecenből látogatott családjával megyénkbe. Amint az anyuka elmondta: a hegyek miatt választották Nógrádot nyaralásuk helyszínéül. Az események között keresgélve akadtak rá a Hollókői Mesenapra, ami után azonnal el is döntötték, hogy merre veszik majd a hétvégi kiruccanásuk irányát.

 

– A kisfiam, Ákos, októberben tölti az ötödik életévét. Mindenképpen olyan programot kerestünk, ahol ő is élményeket szerezhet, és szemmel láthatóan jól döntöttünk – mondta Varga Tímea, miközben gyermeke már a következő feladatot kereste a Palóc Játszóház udvarán.

A próbák teljesítése után a pecsétgyűjtők rátermettségét kivétel nélkül ajándékkal jutalmazzák a szervezők.

Persze a kicsik mellett a felnőttek sem unatkozhatnak a világörökség részeként számon tartott faluban. A látogatók a Hollókői Piknik alatt a helyi és a környékbeli termelők finomságait is megkóstolhatják a piacon.

Amint azt Szabó Csaba, a település polgármestere korábban elmondta: a mesenap és piknik mellett a vasárnapi programok sora a Palócok Határok Nélkül nevű rendezvénnyel is kiegészül, amelyen bemutatkozik a rimaszombati járásban található Bátka nevű község is. Az esemény egy határon átnyúló pályázat segítségével valósul meg. A program célja, hogy a két település vezetése és lakói ápolják és tovább építsék baráti kapcsolatukat, illetve minél jobban megismerjék egymás hagyományait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában