kiállítás

2021.06.09. 11:28

Vuk, Szaffi és a többiek: varázslatos mesebirodalom kelt életre a Pásztói Múzeumban

Újból várja az érdeklődőket a Pásztói Múzeum, ahol ezúttal egy híres rajzfilmrendező és képregényrajzoló, Dargay Attila munkásságát mutatják be az időszaki kiállításon.

Nagy Orsolya

Forrás: NFI

Bár már várja vendégeit a városi intézmény, de legújabb kiállításuk megnyitóját még online tartották meg.

Dr. Hír János, a múzeum igazgatója beszédében elmondta, hogy úgy tűnik, a járványnak lassan vége lesz, ennek ellenére óvatosságból mégsem szerveztek idén hagyományos ünnepséget. A technika segítségével ugyanis online formában nyitották meg az idei év első időszaki kiállítását.

– Úgy gondolom, hogy ez a tárlat különleges szerencse a múzeum és a város számára is. Ugyanis egy fél évre sikerült kölcsönkapnunk Dargay Attila Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező és képregényrajzoló munkásságát bemutató anyagot, amelyet a művész özvegye adott át számunka – mondta el portálunknak Hír János.

Hozzátette: Dargay Attila személyiségét és munkáját senkinek sem kell bemutatni, hiszen az általa tervezett rajzfilmeken és mesekönyveken generációk nőttek fel. Sajnálatos, hogy már több mint egy évtizede nem lehet közöttünk a művész.

Fotó: NFI

Az intézmény igazgatója arra is kitért, hogy a tárlatot most már személyesen is megtekinthetik az érdeklődők, ráadásul a már megszokott módon múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek mellé.

Az online kiállítás­megnyitón Henrik Irén animációs operatőr, aki a művész özvegye, kiemelte, hogy Dargay Attila az elmúlt évtizedek egyik kiemelkedő alakja volt. Nagy szeretettel és örömmel készített olyan sikeres filmeket és grafikákat, amelyek gyerekeknek szóltak.

– Ez a mostani tárlat végigvezet bennünket a művész életútján, a korai filmektől kezdve a nagyjátékfilmeken keresztül a különféle grafikai alkotásokig. A bemutatott anyagok által kicsit talán mindenki közelebbről megismerheti őt. Nagyon vidám és szeretetreméltó személyiség volt, és korának kiemelkedő alkotója – vélekedett Henrik Irén, aki azt is kifejtette, hogy néhány igazán különleges anyag is szerepel a kiállításon.

Nincs olyan ember ma Magyarországon, aki ne ismerné a Vuk, a Szaffi, Az erdő kapitánya vagy a Lúdas Matyi című animációs meséket, amelyek mindegyike a művész nevéhez fűzhető. Az online tárlaton az érdeklődők megtekinthették a pásztói óvónők alkalmi kórusának előadását is.

Fotó: NFI

Ismerték és szerették a művész humorát

Dargay Attila 1927-ben született Mezőnyéken és 2009 októberében, életének 83. évében hunyt el Budapesten. Dolgozott egyebek mellett a Nemzeti Színház díszletfestőjeként, majd a rajzfilmgyárban gyakornokoskodott, később tervező és rendező lett. Képregényei többségében a Pajtás magazinban jelentek meg, amelyek közül a legismertebb figura Kajla kutya volt, de a Dörmögő Dömötörnél is tevékenykedett. Humorát mindenki ismerte, történeteivel minden korosztályt meg tudott szólítani, nevettetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában