beruházás

2021.06.05. 16:31

Turisztikai szálláshelyeket adtak át a szécsényi Robinson-szigeteken

Több mint 61 millió forintos fejlesztés valósult meg a Robinson-szigeteken, amelyhez az Aktív Magyarországért Program 40 millió forint támogatást biztosított. A beruházást Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos adta át a szécsényi szabadidő létesítményben.

Lászlók Judit

A szombati átadó ünnepségen Varga Béla, a Robinson-szigetek ügyvezetője mutatta be az elkészült fejlesztéseket.

– Az elmúlt évtizedekben nagyon komoly munkát és energiát fektettünk a Robinson-szigetek fejlesztésébe – mondta Varga Béla. Hozzátette: – Ez a terület korábban a termelőszövetkezet számára legelőként funkcionált. A termelőszövetkezet megszűnése után 1998-ban negyvenhét tulajdonosa lett a területnek, amelyet apránként sikerült felvásárolni. Ezt követően rekultiváltuk a holtágakat. Majd jött az ötlet, hogyha már van itt egy vízterület, akkor az legyen alkalmas vízisportokra és a horgászatra. Utóbbihoz kapcsolódóan alakítottuk ki a szigeteket és a faházakat.

Az ügyvezető igazgató a továbbiakban kifejtette, hogy az elmúlt időszakban sikerült létrehozniuk egy fogadó épületet és egy kalandparkot is. Azonban továbbra is nagy problémát jelentett számukra, hogy nem volt áram a helyszínen.

– Magyarország kormányának és az Aktív Magyarországért Programnak köszönhetően lehetőségünk nyílt arra, hogy húsz kétszemélyes faházat és a rendezvények megtartására alkalmas két teraszt napelemek segítségével ellássuk elektromos árammal. Természetesen a téli hónapokra aggregátorokat is beüzemeltünk arra az esetre, ha a napsütés nem lenne elegendő. Emellett a szállásban is tudtunk egy magasabb komfortfokozatot lépni, ugyanis két család pihenését biztosító öko-vendégházat is létesítettünk. A kivitelezésben Nógrád megyei vállalkozók vettek részt, amire nagyon büszkék vagyunk. A beruházás összege 61,7 millió forint volt, ebből 40 millió forint volt a költségvetési támogatás, a többi saját erő és külső pénzügyi forrás – mondta Varga Béla.

Ezt követően Révész Máriusz, kormánybiztos arról beszélt, hogy a kormány 2016-ban azzal a feladattal bízta meg őt, hogy az aktív életmódot szolgáló fejlesztéseket fogja össze és tegye érzékelhetővé, láthatóvá Magyarországon.

– 2018 óta kilencvennyolc turistaház-, vízitúramegállóhely- és zarándokház-fejlesztést támogattunk. A tavalyi évben minden közvéleménykutatás azt mutatta, hogy a magyar emberek inkább az aktív turisztikai lehetőségeket keresik. A Budapesti Sportiroda rendezvényein 2010-2019 között másfélszeresére növekedett a résztvevők száma. Amíg 2012-ben hatvanöt félmaratont szerveztek, addig 2018-ban már kettőszázötvenet. Ezt a szemléletmódváltást próbáljuk a fejlesztésekkel segíteni. A kilencvennyolc szálláshely fejlesztésébe bele tartozik a Robinson-szigetek is. Húszmillió forintot biztosítottunk arra, hogy a faházakra napelemeket telepítsenek, illetve hetven férőhelynél legyen világítás is. A másik húszmillió forintot a négy évszakos szálláshely kiépítésre biztosítottuk – mondta Révész Máriusz. A kormánybiztos kitért arra is, hogy Nógrád megyének az aktív turizmusban van egy óriási kitörési lehetősége.

Ezt követően a fejlesztésben dolgozó vállalkozóknak Révész Máriusz és Stayer László, Szécsény város polgármestere adott át okleveleket. Majd a szalagátvágás után a szervezők számos kikapcsolódási lehetőséget biztosítottak a résztvevőknek.

Kiemelt szerep jut az aktív turizmusnak

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője az átadó ünnepségen elsősorban arról beszélt, hogy az elmúlt években mekkora fejlődésen ment keresztül a Robinson-szigetek. Kiemelte továbbá, hogy Vác és Balassagyarmat között több kisvonat kerékpártároló kocsikkal közlekedik a fő turistaszezonban, Szobtól Ipolytarnócig pedig kajak-kenu útvonal alakult ki az Ipolyon szlovákiai és magyarországi bázispontokkal, ezek egyike a Robinson-szigetek. Az országgyűlési képviselő azt is megemlítette, hogy a következő időszakban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban kiemelt helyen szerepel majd az aktív turizmus fejlesztése a térségben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában