sajtótájékoztató

2021.06.28. 13:46

Többmilliárdos támogatásból újul meg tizennyolc nógrádi település csapadékvíz-elvezető rendszere

Tizennyolc település nyert pályázatot, aminek a segítségével hamarosan megvalósul a korszerű belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer. Az összesen hárommilliárd forintból megvalósuló beruházások emelik majd a megyénk életszínvonalát és ezzel élhetőbbé is teszik azt. Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének az elnöke hétfőn tartott sajtótájékoztatót a pályázat részleteiről.

Fodor Orsolya

Fotós: Hegedus Mark

Tavaly ősszel projektgyűjtést végzett Nógrád Megye Önkormányzata a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerrel kapcsolatban a nógrádi helyhatóságok körében.

– A projektgyűjtés eredményeiből vált láthatóvá számunkra, hogy a „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című felhívásra hozzávetőleg nyolcvan újítási elképzeléssel rendelkezünk megyei szinten. Ezeket vizsgálva pedig az is megállapítható volt, hogy húsz terv teljesen vagy részben már elő volt készítve, így ezeknek a forrásigénye is megbecsülhetővé vált – fogalmazott Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének az elnöke.

Skuczi Nándor
Fotó: H. M. / NMH

Mint mondta, tavaly novemberben, levélben fordult a regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárhoz, Oláh Gáborhoz és kérte, hogy amennyiben a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program kerete ezt még lehetővé teszi, akkor hárommilliárd forintot biztosítson plusz forrásként Nógrád megye számára.

– A helyettes államtitkár még tavaly novemberben a válaszlevelében leírta, hogy eleget tudott tenni a kérésemnek és megjelentette a felhívást. Tizenkilenc pályázati igényt sikerült végül benyújtanunk, amiből tizennyolc kapta meg a támogatást, ami összesen csaknem hárommilliárd forintot jelent a megyénknek. A múlt héten kaptuk meg a tájékoztatást, hogy a lezáró döntések megszülettek és értesítették a projektgazdákat, hogy sikerült elnyerni a pályázati forrást – mondta a közgyűlés elnöke.

Az elkövetkező időszakban – a támogatási szerződések megkötésével párhuzamosan – az lesz az önkormányzatok feladata, hogy a programjukat mielőbb olyan állapotba hozzák az építészeti tervek véglegesítésével és a szükséges engedélyek beszerzésével, hogy a beruházásokra kiírandó közbeszerzési eljárások megindulhassanak. Ezeknek az eredményes lezárását követően megkezdődhessen a kivitelezés. Erre legkorábban idén ősszel, de inkább a jövő év tavaszán van reálisabb esély.

– Nagy öröm számunkra, hogy tudtuk folytatni ezt a megyeépítő munkát, mert én hiszek abban, hogy ez egy élhető megye és mindent megteszünk, hogy komfortossá tegyük az itt élők számára. Így az elvándorlást is megakadályozhatjuk – mondta.

Hozzátette: a megyei operatív program 2014-2020-ig terjedő időszakában 62,5 milliárd forintról született döntés, amiből Salgótarján 9,5 milliárdban részesült. Azon dolgozunk, hogy a következő uniós ciklusban is ezt a munkát folytassuk – zárta a gondolatait Skuczi Nándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában