Fejlesztés

2021.06.30. 19:29

Több milliárd forintból újulhatnak meg az utak Nyugat-Nógrádban

Balla Mihály, országgyűlési képviselő egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a következő időszakban várhatóan több mint 8 milliárd forint áll majd rendelkezésre a Területfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP) és az Magyar Falu Program (MFP) keretében Nyugat-Nógrád úthálózatának fejlesztésére.

L. J.

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott a megyeházán szerda délelőtt, melynek témája Nyugat-Nógrád úthálózatának fejlesztése volt.

– A következő időszakban nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az alsóbbrendű és belterületi utak fejlesztésére – mondta Balla Mihály. Hozzátette: – Ennek első lépése, hogy az MFP-ban idén 442 millió forintot sikerült elnyernünk, amelyből huszonkét településen újulnak meg belterületi utak. A következő időszakban várhatóan több mint 8 milliárd forint áll majd rendelkezésünkre a TOP Plusz és az MFP keretében Nyugat-Nógrád úthálózatának fejlesztésére.

Balla Mihály kifejtette, hogy az MFP és a TOP részeként nemcsak belterületi utak, hanem a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt négy-ötszámjegyű alsóbbrendű utak fejlesztése részben elindult már. A Ságújfalut Etesen keresztül Karancsaljával összekötő út a befejezéséhez közeledik, valamint jó ütemben halad a Balassagyarmat-Aszód főút Mohora bel- és külterületi szakaszának teljes, illetve a Magyarnándor bel- és külterületén áthaladó útszakasz felújítása is. Szandán pedig több szakaszon megújult a főút.

– Az elkövetkezendő egy évben – a két programban – várhatóan 6 milliárd forint fog rendelkezésre állni, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakmai koordinálásában további alsóbbrendű utak fejlesztése valósuljon meg, különös tekintettel a legrosszabb állapotú útszakaszokra. A TOP Plusz tervek szerinti kerete várhatóan lehetővé fogja tenni, hogy szinte minden településünkön belterületi utakat tudjunk felújítani. Reményeink szerint ez körülbelül 2 milliárd forint keretet fog jelenteni. Emellett a 2026-ra tervezett 2-es számú gyorsforgalmi út határig tartó szakaszának előkészítési munkálatai is megkezdődnek – mondta Balla Mihály.

Jó ütemben haladnak a munkálatok

– Jelenleg közel 1,5 milliárd forintnyi fejlesztés zajlik a négyszámjegyű utakon. A munkálatok a végéhez közelednek a Horpács – Pusztaberki összekötőúton, valamint folyamatban van Terény külterületén lévő a 2124-es úton, illetve a Becske – 2138-as bel-, és külterületi útján. A 22-es főút több szakaszán nagyfelületű felújítási munkálatok indultak el: Szalmatercs-Karancsság, Őrhalom és Szécsény térségében több vonalon. A közeljövőben pedig elindul a Nógrád – Berkenye bekötőút korszerűsítése is. Emellett fontos mérföldkőnek számít Balassagyarmat életében az Ady Endre úti körforgalom megépítése – mondta Balla Mihály. Aki kitért arra is, hogy hamarosan lezárul az 5,2 kilométeres balassagyarmati kerékpárút építése, amely szervesen illeszkedik a Szécsény – Balassagyarmat – Dejtár bicikliút tervezés alatt álló hálózatába. Ezenkívül a Karancs völgyében épül a Salgótarjánt, Karancsalját, Karancslapujtőt és Karancskeszit összekötő kerékpárút.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában