csípések ellen

2021.06.16. 11:20

Szúnyoginvázió: légi úton is gyérítik a vérszívókat az Ipoly mentén

Elérkezett a nyár és a szélsőséges időjárásnak köszönhetően az Ipoly-mentén rendkívüli módon elszaporodtak a szúnyogok. Kérdéses volt azonban, hogy milyen módon végezhető el az állomány gyérítése, földi, avagy légi úton egyaránt. Végül kiderült, mindkét megoldás lehetséges, Szécsényben ez utóbbi formát választotta az önkormányzat.

Hegedűs Henrik

20210512 Pécs Biológiai szunyogírtási bemutató napja Tüskésréten. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Az április és a május igen szeszélyes időjárást hozott Nógrád megyére, nagyon sok eső hullott, ami miatt egyrészt gyorsabb tempóban növekedett mindenütt az aljnövényzet, másrészt kiváló táptalajra és szaporodó élőhelyre leltek a szúnyogok, elárasztva főként az Ipolyhoz közel eső területeket, így a településeket is, ami miatt már június első napjaitól panaszkodott az érintett lakosság.

Elsőként Őrhalom lépett a gyérítés ügyében. Farkas Egon polgármester a falu facebook-oldalán közölte, hogy az önkormányzat soron kívül, saját költségből megrendelte a beavatkozást. Ezt el is végezték június 10-én, az esti órákban járta be a község utcáit a jármű, amiről fehér, füstszerű köd szállt fel, ezt pusztította el a szúnyogpopulációkat.

Nem sokkal később, Stayer László, Szécsény polgármestere hasonlóképpen jelezte, hogy ő is lépett, és a városháza a légi úton történő gyérítésre adott megbízást, amit június 14-én és 15-én hajtottak végre.

– Eredetileg mi is arról tudtunk, hogy csupán földi úton szabadulhatunk meg a csípős rovaroktól, ám a biztonság kedvéért megérdeklődtem, és kiderült, mégis lehetséges a légi gyérítés. Ezek után nem volt kérdés számunkra, melyik módszert választjuk, meggyőződésem, hogy a repülőgéppel történő irtás jóval hatékonyabb, mint bármely más földi változat – közölte a polgármester.

A szécsényiek bejelentését követően az internetes közösségi oldalakon felforrósodtak az indulatok, mondván, ha a légi út járható, akkor mások miért nem e mellett döntenek, és ha mégis tilos, miért vállalják a kockázatot Rákóczi városának vezetői. Természetesen utánajártunk a témának. Először a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot kerestük meg, ahol Molnár Adrienn tűzoltó hadnagy, sajtóreferens készségesen kijelentette, ők csak földi gyérítésre, az úgynevezett melegködös eljárás keretében adnak megbízást hivatalosan a szakembereknek, hogy elvégezzék a feladatot.

Második lépésként a Nógrád Megyei Kormányhivatalhoz fordultunk. Dr. Szabó Ágnes, a Balassagyarmati Járási Hivatal vezetője elmondta, az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végeztethetnek szúnyoggyérítést, jelenleg akár földi, akár lég úton. A repülőgépes irtást általánosan a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyezte május 21-én megjelent közleményében, november 10-ig bezárólag. Amennyiben a települések a légi út mellett döntenek, tájékoztatási kötelezettséggel tartoznak az illetékes járási hivatal népegészségügyi osztálya felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában