fűben-fában orvosság

2021.06.08. 11:25

A „pusztinai boszorkány” elárulta, milyen gyógyító kincseket rejt a Mátra

Dr. Nyisztor Tinka a koronavírus-járvány előtt gyakran gyűjtött Mátranovák környékén gyógyfüveket. A táplálkozástudományból doktorált csángó hölgy elárulta, hogy milyen gyógynövényt érdemes gyűjteni ezekben a hónapokban. Valóban igaz a mondás, hogy fűben-fában orvosság.

Cserhalmi Adél

Számos főzetet elkészített már konyhájában a szakember

Forrás: Beküldött

Májusban kezdődött a gyógyfüvek gyűjtésének az időszaka. A nemzeti parkokban ugyan tilos bármiféle gyógynövényt, vadgyümölcsöt, esetleg gombát gyűjteni, de állami erdészet gondozása alatt álló erdőből szabad. Viszont ennek is megvannak a szabályai. Vadon termő gyógynövény, vadgyümölcs vagy gomba limitálva van, naponta legfeljebb két kilogramm szedhető fejenként. A televízióból sokak által ismert lehet dr. Nyisztor Tinka néprajzkutató, aki Pusztinán, egy csángó faluban él, de többször járt már Mátranovákon gyógyfüveket gyűjteni. A szakember táplálkozástudományból doktorált és a pusztinai boszorkányként is emlegetik.

– Nagyon kedves barátaim élnek Mátranovákon. Náluk szoktam megszállni. A Mátra és Mátranovák környéke gyógynövényekben gazdag. Ezekben a hónapokban már lehet gyűjteni a gyermekláncfűnek a levelét. Ez valódi kincs. Emésztésjavító, vizelethajtó, valamint epe- és májbántalmakra is nagyon hasznos. A sárga virágból lekvárt is lehet készíteni – mondta dr. Nyisztor Tinka, hozzátéve: – Mátranovák környező hegyei gazdagok kamillavirágban. A kamilla is nagyon sok betegségre gyógyír: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fertőtlenítő, idegnyugtató, izzasztó és emésztőszervi zavarokat is gyógyít. Külsőleg is használható, mert kiváló szemgyulladásra vagy fog- és arcápolásra. A hajra is kiváló, több sampon is tartalmaz kamillavirágot.

A „pusztinai boszorkány” kertje is tele van különféle csodákkal (Fotók: Beküldött)

A táplálkozástudományok szakértője kiemelte: az útifű szinte mindenhol megtalálható, köhögéscsillapító és nyálkaoldó. Emellett gyomorégésre, gyomorhurutra teaként gyógyító hatású, de a hasmenést is meggátolja. Külsőleg az útifű megbízhatónak bizonyult külső sebekre, rovarcsípésekre, égési felületekre, míg a levele az aranyeret napokon belül visszaszorítja.

– Egyszer jött hozzám egy csoport Pusztinára, és az egyik asszony nem tudott ülni, mert kijött az aranyere. Nekem az udvaron otthon is terem útifű, és mutattam neki, hogy ezt tegye rá a problémás felületre megmosva, tisztán. Pár nap múlva jelentkezett, hogy köszöni a jó tanácsot, tényleg szépen visszahúzódott neki, és már nem is fáj. Ilyenkor örül a lelkem, hogy segíthettem – emelte ki dr. Nyisztor Tinka.

Igaz a mondás, hogy fűben-fában orvosság

Elárulta: a kakukkfű virágzó hajtása fűszerként is ismert, de a gyógyhatása is verhetetlen a köhögésre, torokfájásra és légzőszervi panaszokra. Fertőtlenítő, görcsoldó, valamint étvágytalanságra is kedvező.

– A másik kedvencem, ami a Mátrában gyakori, a fehér árvacsalán virágos része. Ezt bél- és légcsőhurutra vagy a húgyutak hurutos megbetegedésére, fehérfolyásra nőknek tudom javasolni. A cickafark is hasonló gyógyhatással bír, amely az emésztési gondokban nagy segítség – ismertette a szakember.

Hozzátette: hamarosan virágzik az akác, ennek a virágjaiból is szokott szörpöt készíteni, de köhögésre és megfázásra is nagyon hasznos tea készíthető belőle. A hársfavirág szintén jó köhögésre, sőt izzasztó hatású és vértisztító is.

Számos főzetet elkészített már konyhájában a szakember

A koronavírus ellen nem tudunk hatékony gyógyfüvet gyűjteni

A néprajzkutató megemlítette a bodzavirágot is, mert az is közismert. Hashajtó hatású, de meghűlésre és a hurut ellen is nagyon bevált számára. A bodzából hűsítő szörpök is készíthetők. A Mátra környékén gyűjthető még a szederlevél, amelyet cukorbetegeknek ajánl, mert a tapasztalatok szerint kordában tartja a betegséget és még finom is meggyszárral keverve. Többen megkeresték már a gyógyfüvest, hogy a koronavírus ellen tud-e javasolni gyógynövényt. – Sajnos nincs ilyen. A vírus ellen azt javaslom, hogy mindenki kérjen oltóanyagot. A pusztinai asszonyokkal mi még januárban megkaptuk a védőoltást, Csíkszeredában. A koronavírusra a gyógyfüvek nem sokat érnek – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában