hivatás

2021.06.17. 17:31

Ötven éve dolgozik a fogak szolgálatában a szécsényi szájsebész

Lassan ötven éve annak, hogy Dr. Szarvas Tamás Szécsényben rendelő, Salgótarjánban élő fog- és szájsebész 1972-ben a budapesti egyetem fogászati karán diplomát szerzett. Ahogy mondta, ma is büszke egykori kiváló tanáraira, akik elhintették benne a magas szintű tudás iránti igényt, a hivatás szeretetét.

Szenográdi Ferenc

– Az egész életemnek, a sorsom alakítójának a Jó Istent tartom. Olyan hivatást segített választani, amit soha nem éreztem munkának, hanem olyan hasznos tevékenységnek, amiben örömömet lelem s általa megvalósítottam önmagam, miközben a pácienseim segítségére lehetek. Sok szép hivatás van, de szerintem az egyik legszebb a miénk, orvosoké. Felemelő érzés meggyógyítani a beteg embereket, s ezáltal visszaadni életkedvüket – foglalta össze küldetését Dr. Szarvas Tamás.

Amikor csaknem ötven éve megkapta a diplomáját, Dr. Berényi Béla szájsebész professzor arra kapacitálta, hogy menjen a klinikára dolgozni. Ő azonban a szülőföldjén élő palóc embereket akarta gyógyítani.

– A döntésemben az is szerepet játszott, hogy a fogászat teljes vertikumával tudjam szolgálni az embereket. A szájsebészeti klinikán pedig bár magas színvonalú, de inkább egysíkú munkám lett volna – mondta. Egy rövid ideig Szolnokon, a repülőezrednél szolgált katonaorvosként, majd a salgótarjáni kórház rendelőintézetében dolgozott.

Dr. Szarvas Tamás hetvennégy évesen is örömmel jár dolgozni a városba
Fotó: Sz. F. / NMH

– Jó pár évtized köt Szécsényhez, 1981-től tevékenykedem itt fogorvosként. Mindig örömmel veszem, ha jönni kell. Szeretem ezt a kis várost, az itt élő embereket – mondta.

Élete során mindig a teljes vertikumú fogászatot tartotta fontosnak, ami a prevenciótól a sürgősségi ellátáson át az implantációs kezelésekig terjed. Amikor azzal fordul hozzá a páciens, hogy doktor úr, nagyon fáj a fogam, húzza ki, ő, hacsak lehet, nem távolítja el a rossz fogat, inkább több kezeléssel megmenti azt. Pályája során mindig is motiválta, hogy a hozzá forduló betegeknek minél magasabb színvonalú ellátást tudjon nyújtani.

A szécsényiek kiváló szakembernek tartják, tisztelik. Bizalommal fordulnak hozzá, hiszen a doktor úr mindig nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, különböző jó tanácsokkal látja el őket. A beteg fogat csak a legvégső estben húzza ki.

Dr. Szarvas Tamás a megyénkben működő korábbi fogorvosi szervezetet is vezette. Szakmaszeretetét, elhivatottságát a gyermekei is örökölték. Lánya Budapesten fogszakorvos, a fia pedig szintén a fővárosban dolgozik baleseti sebészként. Boldog nagypapa, gyermekei hét unokával örvendeztették meg.

– Mind a mai napig akkor érzem jól magam, ha jönnöm kell dolgozni. Neveltetésemből, hivatásomból adódóan örülök, ha tudok segíteni a hozzám fordulókon. Hetvennégy évesen is úgy érzem, hogy még bennem él a munka szeretete, s ameddig tudok, a körzetemben élő, a hozzám forduló páciensek rendelkezésére állok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában