felzárkóztatás

2021.06.26. 10:24

Nincs olyan probléma, amelyre ne találnának megoldást a karancssági jelenlétponton

A Hit Gyülekezete Roma Missziós Hálózata koordinálja Karancsságon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felzárkózó Települések Programját. A település az elmúlt évben csatlakozott a hátrányos helyzetű emberek segítését célzó, a helyi problémákra megoldást kereső programhoz, így még csak a munka elején járnak. A nehézségek felmérése már megtörtént, azok felszámolása kezdődhet el.

Gulyás Edina

A községben tavaly júliusban kezdte meg munkáját a Hit Gyülekezete Roma Missziós Hálózata

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hosszú évek óta azon dolgozik, hogy a legelesettebbeknek nyújtson segédkezet. Szűkebb hazánkban eddig hét település csatlakozott a programhoz, amelynek egyik fontos eleme, hogy mindenhol a helyi szükségletekhez igazítják a felzárkóztatás lépéseit. Karancsságon a Hit Gyülekezete Roma Missziós Hálózata felügyeli a programot.

– Tavaly július elsején kezdtük meg a munkát a községben. Az első lépések között elvégeztük a felmérést, amelynek köszönhetően feltérképeztük a helyi nehézségeket, a megoldásra váró feladatokat – tájékoztatott Kiss Péter, a jelenlétpont vezetője, hozzátéve: – Hiszen a legfontosabb, hogy a Felzárkózó Települések Program nem univerzális megoldásokat visz a helyszínre, hanem minden esetben személyre szabott segítséget nyújt. A legsürgetőbb teendőket szociális diagnózis alapján határozzák meg, a terepen dolgozó munkatársak a szükségletekre reagálva alakítják a teendőket.

A községben tavaly júliusban kezdte meg munkáját a Hit Gyülekezete Roma Missziós Hálózata
Fotó: H. M. / NMH

Mint mondta, a helyiekkel való bizalmi kapcsolat kialakítására is nagy hangsúlyt fektetnek. Ebben sokat segít, hogy többen is munkatársként vesznek részt a feladatokban, így könnyebben megtalálják a hangot a falu lakóival. Közel száz, elsősorban gyermekes család vesz részt a programban, továbbá 10–15 idős ember.

– A Felzárkózó Településeken belül működik a Fókuszban a gyermek program, amelyben újszülött kortól három éven keresztül vesznek részt a gyermekek. Ez Karancsságon hatvan családot érint – közölte Kiss Péter. – Azontúl, hogy a kismamák minden felmerülő kérdésükre választ kaphatnak, terhesvitaminokhoz juthatnak és babakelengyével is gazdagodnak. Ebben minden megtalálható, amire egy újszülöttnek szüksége van, a ruházattól kezdve a pelenkákon keresztül a babaápolási termékekig. Arra is találunk megoldást, ha a lakásban, ahová a csecsemőt hazahozzák, penészesek a falak, vagy nehezen oldják meg a fűtést.

A programvezető arra is kitért: a lakhatási problémák megoldásában is részt vállalnak, így segítséget nyújtanak mások mellett a tető felújításában, kéményépítésben és a nyílászárók cseréjében is. Szintén jó lehetőség a Szimfónia program, ami a községben is működik. Azoknak a tehetséges gyerekeknek biztosít oktatást és hangszereket, akiknek egyébként nem lenne lehetősége zenélni. A tehetségük kibontakoztatásával egy lehetséges út nyílik meg számukra, ami kivezethet a nehézségekből.

A hálózat kisbuszával naponta szállítják a gyerekeket a városba
Fotó: H. M. / NMH

– Jelenleg hatan dolgoznak a programban, közülük hárman helyiek. Arra is megtaláltuk a megoldást, hogy a különleges nevelési igényű gyermekeket minden nap Salgótarjánba szállítsuk, az Illyés Gyuláné iskolába. Ezenkívül helyben is biztosítjuk azokat a szakembereket – mások mellett addiktológust, pszichológust, pszichiátert, gyógypedagógust – akik segítenek feldolgozni és megoldani a felmerülő nehézségeket – fogalmazott Kiss Péter.

Hamarosan elkészül a Jelenlétpont, ami közösségi térként funkcionál

Karancsságon jelenleg egy önkormányzati ingatlan biztosít helyet a Roma Missziós Hálózat munkájának, azonban már végéhez közeledik a Jelenlétpont kialakítása. A tervek szerint idén augusztusra elkészül az épület, amely közösségi házként funkcionál majd. – A szociális iroda mellett helyet kap majd itt egy közmosoda, de a tisztálkodást és a főzést is megoldhatják majd a Jelenlétponton azok, akiknek otthonaikban erre nincs lehetőségük – tájékoztatott Kiss Péter, hozzátéve: – Az udvaron játszóteret alakítunk majd ki, továbbá parkosítunk is. Szeretnénk, ha a fiatalok magukénak éreznék a helyet és ott töltenék a szabadidejüket. Mint mondta, a belső közösségi tér megnyitását követően korrepetálásra és tanulássegítésre is lesz lehetőség, de sokféle programmal igyekeznek majd lekötni a gyerekeket. A Roma Missziós Hálózat egye­lőre Karancsságon koordinálja a szeretetszolgálat felzárkóztató programját, azonban idén júliustól további két településen, Nagylócon és Hugyagon is jelen lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában