erdőben

2021.06.24. 06:49

Motorosok zavarják a nógrádi kirándulók nyugalmát

A járványügyi korlátozások alatt sokan keresték fel a lakóhelyüket körülölelő erdőket. Mindig vannak azonban, akik nem gyalogszerrel indulnak útnak, pedig Nógrád megye erdei útjain tilos a crossmotor és a quad használata is.

Gulyás Edina

motoros

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Nógrád megye erdeiben az elmúlt egy évben megnövekedett a turistaforgalom. Hétvégente rengetegen választják kikapcsolódásként a lombkoronák árnyékában megtett sétákat. A gyalogos, bakancsos kirándulók és a kerékpárosok mellett azonban jelentősen megnőtt azok száma is, akik motorral, crossmotorral vagy quaddal szeretnék meghódítani a természetet.

– Bár a terepi viszonyok izgalmasnak tűnnek, a motorozásnak, quadozásnak, terepjáró-használatnak az erdei utakon több okból sincs helye. Amellett, hogy szabálysértő tevékenység, a természeti értéket is rombolja – tájékoztatott Osztrozics Dóra, az Ipoly Erdő Zrt. szóvivője, hozzátéve: – Mindezek mellett zavarja a túrázókat és testi épségüket is veszélyezteti. Nem csak a kirándulók vannak veszélyben egy, a fák között cikázó, gyorsan közlekedő járműtől, hanem az is, aki annak kormánya mögött ül. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a közelmúltban bekövetkezett balesetek.

Mint mondta, a társaság területén a legsúlyosabb, halálos kimenetelű baleset tavaly májusban történt. Bárna külterületén öten motoroztak egy erdei úton. Egyikük az emelkedő útszakasz végén frontálisan ütközött egy vele szemben közlekedő quaddal. A 45 éves motoros olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette.

Idén áprilisban mentőhelikopter érkezett egy sérült személyért Szendehely külterületére. Itt is erdei úton haladt terepjáróval egy férfi, felborult és a jármű alá szorult. Az eset büntetőfeljelentést vont maga után.

– A hatályos jogszabályok értelmében az erdő útjai gyalogszerrel, kerékpárral és lóval használhatóak. Egyéb járművel behajtani csak erdőgazdálkodási, vadgazdálkodási vagy természetvédelmi tevékenység céljából, illetve élet- és vagyonmentés okán engedélyezett – közölte Osztrozics Dóra.

Az Ipoly Erdő Zrt. szóvivője kérdésünkre kiemelte, amellett, hogy az erdei utakon tilos a crossmotor és quad használata, ha balesetet szenved a szabálytalan járművezető, a terepi viszonyok, a gyakori térerőhiány tragédiához vezethetnek, hiszen a mentés, a segítségnyújtás is nehézkes a szakembereknek.

Az igazgatóság eljárást indít a szabálytalan sofőrök ellen

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is arról tájékoztatta a Nool-t, hogy a védett természeti területeken csak a kijelölt turista- és kerékpárutakat használják a látogatók. Mint írták: a járműforgalom csak közutakon megengedett. – Az érintett területeken a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a járművel történő közlekedéshez – hangsúlyozta közleményében az igazgatóság. Az igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata a tavaszi és nyári időszakban hétvégén és ünnepnapokon is fokozottan ellenőrzi, hogy a kirándulók betartják-e a látogatás, valamint a gépjárművel való közlekedés szabályait. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelte: a szabályszegőkkel szemben eljárást kezdeményeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában