hasznos, de veszélyes is lehet

2021.06.10. 06:55

Mire figyeljünk, ha otthon edzünk? – ezeket tanácsolja a nógrádi szakember

Tévedés, hogy a világjárvány tömeges elhízást okozott volna. Ezt állítja a megyeszékhelyen tevékenykedő testépítő és életmód-tanácsadó, Kirschner Krisztián. Sokan még ugyan nem tértek vissza az edzőterembe, de ez nem azt jelenti, hogy a korlátozások alatt semmit sem tettek az egészségükért.

Fodor Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Sokan még ugyan nem tértek vissza az edzőterembe, de ez nem azt jelenti, hogy a korlátozások alatt semmit sem tettek az egészségükért. Épp ellenkezőleg, aki régebben is figyelt a táplálkozásra és a mozgásra, azt nem tántorította el a pandémia attól, hogy egy alternatív, de működő lehetőséget találjon a teste karbantartása. Kirschner Krisztián testépítő és edzőterem-tulajdonos elmondta, hogy ő nem tapasztalja azt a tendenciát, miszerint az emberek elhagyták volna magukat.

– Úgy vettem észre, hogy aki korábban is figyelt a testére és a táplálkozására, az nem hízott el a járvány hatására. Sokan otthon és a természetben is meglelték a módját, hogy edzéssel fenntartsák a korábbi fizikai állapotukat. Megyénk és Salgótarján környéke tele van remek adottságokkal, ha valaki nem a négy fal között szeretne edzeni – mondta a testépítő.

Fotó: H.M. / NMH

A szakember arra is kitért, hogy számos kitűnő futóhelyszín áll rendelkezésre a megyeszékhelyen. Ezzel szemben egy budapesti lakosnak nincs sok választása. Attól viszont óva inti a kocogókat, hogy az aszfaltozott bicikliutakat használják.

– Észre kellett vennem az évek során, hogy a legtöbb ember, aki elmegy futni, olyan módon végzi ezt a tevékenységet, ami idővel tönkreteszi az ízületeit. Egy jó futócipő elengedhetetlen lenne, és a természetes talaj is fontos. Sokakat látok, akik rossz technikával, naponta teljesítenek öt-tíz kilométert. Az egészségük és a külsejük miatt teszik, de biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül térd- és bokaproblémáik lesznek figyelmetlenségük miatt – fejtette ki Kirschner Krisztián.

Hozzátette: nem működik teljes kapacitással az edzőterme, nagyjából a vendégek 60 százaléka tért vissza a nyitás óta. Úgy véli, arra vezethető ez vissza, hogy sokuk megtalálta a módját annak, hogy otthon vagy a természetben edzzenek. Olyanok is akadnak, akik tartanak a fertőzéstől.

Fotó: H.M. / NMH

– Kiváltható némely esetben, hogy valaki a terembe járjon. Ilyen például, ha csak a társaság és egy kis alakformálás a célja valakinek. Súlyokat otthonra is be lehet szerezni, viszont egy hardcore edzés már más tészta. Biztosra veszem, hogy az otthoni körülmények között a már korábban elért eredmény fenntartása is nagy kihívás, a fejlődés pedig még ennél is nehezebb – mondta.

Vonzza a tópart a kocogókat

Sokaknak rendszeres program a kocogás a Tóstrandon. – Mi csak heti egy-két alkalommal járunk edzeni. Remek kikapcsolódás és mozgás is egyben. Korábban én részt vettem néhány kangoo-órán is Szlovákiában, de a járvány kirobbanása óta nem léphetjük át a határt. Salgótarjánban még nem találkoztam olyan csoporttal, ahol ugrócipőt használtak volna. Most a szekrényben pihen, és ha találok hozzá társat, akkor újra belebújok az izgalmas lábbelibe – mondta Nagy Judit. Erdős Zsanett nem osztja a barátnője véleményét, mivel a szilárd talajt szereti a lába alatt. Neki megfelel a jelenlegi helyzet, mert inkább a táplálkozásra figyel a több edzés helyett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában