fogadja a látogatókat

2021.06.24. 13:50

Megnyitotta kapuit Salgótarján játszóháza

Salgótarjánban június elejétől fogadja a látogatókat a Munkácsy úti játszóház, amelyet a városvezetés uniós és hazai forrásból mintegy 280 millió, önerőből pedig további 68 millió forintból alakított ki.

Palchuber Kinga

Többszöri próbálkozás után tavaly decemberben találtak bérlőt a játszóházra

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Mint arról már korábban beszámoltunk: az önkormányzat – többszöri próbálkozás után – tavaly decemberben talált bérlőt a pályázati forrásból épített játszóházra, a legkedvezőbb ajánlatot a P.B.A. Tanácsadó és Szolgáltató Kft. adta. A nyertes cég az önkormányzattól – a város éves költségvetéséből – havi 1,25 millió forint hozzájárulásra jogosult a feladatok ellátásához, míg a bérlő 97 ezer 800 forintot fizet a használatért.

Puszta Béla, a P.B.A. Tanácsadó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője a Nool érdeklődésére elmondta: eddig megtörténtek a játszóházon belüli fejlesztések, valamint az eszközöket és a játékállományt érintő beszerzések is. Az épületen kívüli infrastruktúra fejlesztése és a kültéri játékállomány beszerzése folyamatban van.

Többszöri próbálkozás után tavaly decemberben találtak bérlőt a játszóházra
Fotó: H.M. / NMH

– A játszóházi programok tekintetében a legfontosabb, hogy a napi igénybevétel feltételei biztosítottak legyenek, ezt egészítik ki a szervezett programok. Közülük a legjelentősebb, hogy minden évben tíz salgótarjáni tagóvodával együttműködve, hatszáz iskolaérett gyermek számára biztosítjuk a játszóház térítésmentes igénybevételét – tájékoztatott az ügyvezető.

Kérdésünkre, hogy a járványhelyzet alatt elengedték-e az önkormányzat által fizetett hozzájárulás összegét, Puszta Béla kiemelte: e forrást a bérleti szerződésben vállalt feltételekkel és elszámolási kötelezettséggel a nyitásig a létesítmény beüzemelésének és felszerelésének kiadásaira fordították, a nyitást követően pedig a saját bevételekkel együtt a játszóház működő- és fejlődőképességének biztosítására, a bel- és kültéri játékállomány folyamatos fejlesztésére, bővítésére használják majd.

A játszóházba a megváltott belépőjeggyel – gyermekenként ezer forint/óra, a felnőtt kísérőknek egyszeri ötszáz forint – minden játékot birtokba lehet venni, a játékállomány egy része alkalmas a családi használatra is.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere érdeklődésünkre elmondta: eddig már megtörtént egy közel tízmillió forint értékű eszköz-, bútor- és játékbeszerzés, de a mintegy kilencmillió forintos infrastrukturális beruházás még hátra van a létesítményben.

A helyi Fidesz-KDNP frakciója már a játszóházi beruházás elején emlékeztette a városvezetőt, hogy működőképes lehet-e egy játszóház a megyeszékhelyen. A szervezet szerint az lett volna a legjobb megoldás, ha a város maga üzemeltetné a játszóházat.

– A bérlő egy zseniális ötéves bérleti szerződést vert át a polgármesteren, egy olyat, amiben szinte semmi üzleti kockázat nincs. A bérleti és támogatási konstrukció azt jelenti, hogy öt év alatt 75 millió forintot kap a pályázati nyertes vállalkozó az önkormányzattól, ráadásul a kezdeti befektetés költségeit is a város finanszírozza – értékelte a helyi Fidesz-KDNP frakciója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában