emlékezés

2021.06.21. 07:35

Megelevenedett a történelem az eredeti salgótarjáni helyszínen

Az emlékhelyek napja elnevezésű országos programsorozathoz kapcsolódva az 1956-os sortűz tragédiájára emlékeztek vasárnap a Dornyay Béla Múzeum munkatársai.

G. E.

Fotós: Hegedus Mark

A December 8. téren volt a „történelemóra”. A helyszínt 2008-ban nyilvánították történelmi emlékhellyé, Holecz Zoltánné kezdeményezésére, aki maga is részt vett 1956-ban a békés tüntetésként kezdődő eseményen.

– A járvány miatt a szabadban kell tartani az emlékezést, így az eredeti helyen hallhatnak az érdeklődők az 1956-os december 8-i salgótarjáni sortűz mozzanatairól – mondta Fürth Vera, a múzeum kulturális menedzsere.

Hozzátette: tavaly készült el az Amikor lőni kezdtek című film Shah Timor rendezésében, ami egy átlőtt ing történetén keresztül ismerteti a téren történt eseményeket. Az inget Bátfai József viselte azon a napon, amikor lövés érte.

– 1956. december 8-án a köznyelvben csak Vásártérként emlegetett helyen és környékén történt a tragikus esemény. Akkor még másként nézett ki ez a városrész, azonban az itt lévő épületek közül több már akkor is állt. Mivel ezek mesélni nem tudnak, a történészek engednek bepillantást a nap forgatókönyvébe – hangsúlyozta Fürth Vera.

Ezután dr. Fodor Miklós és Balogh Zoltán, az intézmény két történésze a helytörténeti kutatásaik legújabb eredményeit osztották meg a résztvevőkkel, kitérve a helyszín épületeire és az 1956-os eseményekre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában