múzeumok éjszakája

2021.06.27. 17:36

Ilyen volt a Múzeumok éjszakája Nógrád megyében

Élettel teltek meg a múzeumok szombat éjszaka. Az intézmények munkatársai a látogatókat a kultúra varázslatos világába kalauzolták a rendhagyó tárlatvezetéseken és a különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

V. E.

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A balassagyarmati Palóc Múzeumban egyik érdekfeszítő program követte a másikat a Múzeumok Éjszakája alatt. Az érdeklődők egyebek mellett virtuális látogatást tehettek a Mikszáth-családnál, rendhagyó tréfás barangoláson vehettek részt a különböző néprajzi kiállítások között, de Nagy Iván könyvtárában felmerülő rejtélyt is megfejthették egy kalandjáték során.

A balassagyarmati rendezvénysorozat keretében nyílt meg a Palóc Múzeumban Nagy Márta festőművész kiállítása. A városban élő nyugalmazott pedagógus alkotásait nagyfokú emberközeliség, ugyanakkor természetszeretet jellemzi, ez a tárlat méltatásában is elhangzott. A megnyitón a bevezetőt Csach Gábor polgármester és dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes, a házigazda intézmény igazgatója tartotta, míg a műveket Balázs Sándor művészeti író, művészkritikus ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Lebilincselő programok vonzották be a látogatók sokaságát a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumba is. Shah Gabriella, az intézmény igazgatója elmondta: a Múzeumok Éjszakáját idén a művészeti nevelésre hegyezték ki, mivel szeretnék mind a diákokat, mind a szüleiket visszaszoktatni a tárlataik világába. A rendezvény ideje alatt az érdeklődők meghallgathatták Póczos Sándor előadását, amelynek középpontjában az országos hírű salgótarjáni Kohn Lipót Likőr- és Rumgyár állt. A kultúrával átszőtt éjszaka színvonalát a megyeszékhelyen emellett könyvbemutató, gyermekrajz-kiállítás, művészeti iskolások koncertje és két fiatal alkotó fotó- és filmbemutatója is emelte.

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumba is rengeteg érdeklődő látogatott el
Fotó: H. Cs. / NMH

Kalandos játék és haditorna

A Pásztói Múzeumban a látogatók a tárlatvezetések mellett például egy rendőrségi bemutatót is megtekinthettek, a fiatalok pedig rejtélyes múzeumi kalandnak járhattak a végére. Az estét a Vándorúton Brazíliában című kisfilm vetítésével és egy éjszakai túrával zárták. A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum egyebek mellett látványos haditornával, fegyvertechnikai bemutatókkal, történelmi seregszemlékkel fogadta a látogatókat. A programot László Attila és együttese nosztalgiakoncertje zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában