Múltunk Háza

2021.06.09. 16:45

Időutazás Szurdokpüspökiben: kiállítással mutatják be, hogyan éltek egykor az ott lakók

Régi, megsárgult fotók, használati tárgyak, mezőgazdasági eszközök, korabeli bútorok és népviseleti darabok őrzik Szurdokpüspöki múltját, amelyet szeretnének minél több érdeklődővel megismertetni.

Nagy Orsolya

NMH / H. Cs.

Helybeliek gyűjtötték össze a település egykori tárgyait és értékeit, amelyek jól szemléltetik, hogyan is éltek egykor a település lakói. Géczi László Miklósné, a Szurdokpüspöki Tiszta Életéért Egyesület elnöke portálunknak elmondta, a szervezet nemrégiben vette át a Múltunk Háza gondozását. Ezáltal a közelmúltban a tagok rendbe tették az egész épületet és az ott található tárgyakat, népviseleti darabokat és bútorokat is elrendezték.

A Múltunk Háza udvarán számos mezőgazdasági eszköz megtalálható, így például ekekapa, kézi vetőgép, kendertörő, de egykori lovas szekér is. A vezető kitért arra is, hogy a régi munkálatok, a szerszámok és még az eszközök nevei is eltűntek mostanra, hiszen már rég nincsenek használatban, ezáltal feledésbe merültek.

Az intézményben régi helyi házak fotói, II. világháború előtti és utáni családi fotók láthatók, de az 1902-ben épült kastélyról készült festmény is helyet kapott a kiállítótér falán.

– Az épületet úgy rendeztük be, hogy az megfeleljen a 20. század első felének. Van tisztaszoba, ahol egyebek mellett szekrény, tükör, bölcső és ágyak vannak. Akkoriban nem volt külön fekhelye a család minden tagjának, akár többen is aludtak egy ágyban. Ezen túlmenően patinás konyhai berendezéseink is vannak, de régi szakmákat is felelevenítünk. Például egy cipészműhelyt is bemutatunk, valamint azt is, hogyan szőttek. Ezenkívül azt is megtudhatják az ide érkező érdeklődők, hogyan mosták ruháikat egykor a településen élők – közölte Géczi László Miklósné.

Hozzátette: természetesen a Múltunk Háza fontos jellemzője a helyi népviselet bemutatása is.

 

A vezető kiemelte, rendszeresen tartanak tárlatvezetést turisták számára, sokan érdeklődnek a falu múltja iránt. Vannak, akik felismerni vélnek egy-egy korabeli tárgyat és érdeklődnek a használatuk mikéntjéről. Nógrád megyéből is sok látogatót fogadnak, de az ország több pontjáról és külföldről is érkeznek turisták.

Az egyesület természetesen továbbra is várja a régi értékeket a helyiektől, valamint a tervek között szerepel a ház nyílászáróinak cseréje is, de erre még keresik a pályázati lehetőségeket.

 

Tudást adnak át a fiatalságnak

– Az egyesület tagjai mind 60 éven felüliek. Ők még az a generáció, amely tud erről a korszakról beszélni, ismeri ezt az életformát és kultúrát. Manapság nem annyira mesélnek a mai fiataloknak, már az ő szüleik sem élték át ezeket a dolgokat – hangsúlyozta Géczi László Miklósné, aki azt is kifejtette, hogy egyelőre érdeklődés szintjén mutatják be a tárgyak használatát. Azonban a jövőben szeretnék mindezt olyan szintre emelni, hogy akár a néprajzzal foglalkozók is alaposan megismerhessék a régi eszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában