menü

2021.06.30. 20:05

Hódít a hűsítő: megnőtt a forgalom a tarjáni éttermekben a hőségben

A megyeszékhelyen lévő különböző méretű és forgalmú vendéglátóhelyek mind megküzdenek a hőséggel. A szakácsok munkáját a pára mellett még a maszkhasználat okozta kellemetlenségek is nehezítik. A betérők igényei is megváltoztak a forró időjárás óta, és a hűsítő hideg üdítők mellett leginkább a könnyű fogásokat keresik az étlapokon.

Fodor Orsolya

Salgótarján, CZZ étterem, szakács, séf 20210615 Hegedűs Márk NMH

Forrás: NMH

Fotó: Hegedus Mark

Mindenki szervezetét megviseli a kánikula, de még nehezebb helyzetben van az, aki konyhán dolgozik. A hőség még akkor is érezhető, ha éppen klíma is van a helyiségben, ahol készül az ennivaló. A nagyobb éttermeknél a légkondicionáló képes kissé kellemesebbé tenni a benti körülményeket, de ahol sütnek valamit, ott sosem lesz hűvös a levegő.

Kelemen Dániel, egy tarjáni étterem szakácsa elmondta, hogy sokszor több sütő, gázzsámoly és nagy teljesítményű hűtőgép működik egyidejűleg a konyhán, amelyek hőjét a klíma nem tudja teljes mértékben ellensúlyozni. A pulthoz vezető ajtó is gyakran nyitva van, és sokszor előfordul, hogy inkább kereszthuzattal próbálják a bent lévő forróságot csökkenteni.

Molnár Krisztofer klíma nélkül még épp elviselhetőnek tartja a meleget
Fotó: L.B. / NMH

– A hőségben nagyobb az igény például a hideg gyümölcslevesre, ami mindig megtalálható az étlapon. Emellett a húsleves és a gulyás népszerűsége is töretlen, de igény szerint halászlevet is készítünk a vendégeknek – mondta a szakács, aki arra is kitért, hogy a flambírozás is egyre felkapottabb. Leginkább a gyümölcsök esetén használják ezt a módszert, mert a lángok pikáns ízt kölcsönöznek a hátrahagyott aromáikkal az ételeknek, és nem utolsósorban lenyűgöző látványt nyújtanak, amikor felcsapnak a serpenyőből.

A labdarúgó Európa-bajnok­ság kevésbé emelte meg a forgalmat, inkább amiatt alakult kedvezően a helyzet, hogy az emberek már szabadabbnak érzik magukat és kimozdulnak otthonról. Szívesen ülnek ki a teraszra még hőségben is.

Mint mondta, a cukros üdítők iránti igény valamelyest csökkent. Több ásványvíz és limonádé fogy a nyári időszakban. A csapolt sör ugyanolyan népszerű, mint amilyen korábban is volt.

Átalakultak a vásárlók igényei

Molnár Krisztofer klíma nélkül még épp elviselhetőnek tartja a meleget salgótarjáni büféjében. Egy páraelszívó működik a konyhán, ez is nagy segítség a hőség és a szagok miatt. – A meleggel könnyebb megbirkózni, mint azzal, hogy a párát összegyűjti a maszk. Az egyszer használatos arctakarók néhány óra alatt annyira megszívják magukat, hogy lehetetlen bennük dolgozni – fogalmazott a szakács, aki arra is kitért, hogy viszketést okoz a maszk egy idő után.

Mint mondta, kissé átalakult a vásárlók igénye, amióta a nagy hőség beköszöntött. Korábban népszerű volt a hurka és a kolbász, most azonban inkább a könnyebb ételeket keresik a vásárlók. A csirkehús és a savanyúságok mellett a hideg üdítőkre is nagy az igény. – Alkoholos italokat nem tartok a büfében, bár megtehetném. Tartok attól, hogy gond lenne a bejárat előtt italozókkal, de szerencsére nem is hiányolják a vendégek – mondta portálunknak Molnár Krisztofer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában