2021.06.30. 20:05
Hódít a hűsítő: megnőtt a forgalom a tarjáni éttermekben a hőségben
A megyeszékhelyen lévő különböző méretű és forgalmú vendéglátóhelyek mind megküzdenek a hőséggel. A szakácsok munkáját a pára mellett még a maszkhasználat okozta kellemetlenségek is nehezítik. A betérők igényei is megváltoztak a forró időjárás óta, és a hűsítő hideg üdítők mellett leginkább a könnyű fogásokat keresik az étlapokon.
Salgótarján, CZZ étterem, szakács, séf 20210615 Hegedűs Márk NMH
Forrás: NMH
Fotó: Hegedus Mark
Mindenki szervezetét megviseli a kánikula, de még nehezebb helyzetben van az, aki konyhán dolgozik. A hőség még akkor is érezhető, ha éppen klíma is van a helyiségben, ahol készül az ennivaló. A nagyobb éttermeknél a légkondicionáló képes kissé kellemesebbé tenni a benti körülményeket, de ahol sütnek valamit, ott sosem lesz hűvös a levegő.
Kelemen Dániel, egy tarjáni étterem szakácsa elmondta, hogy sokszor több sütő, gázzsámoly és nagy teljesítményű hűtőgép működik egyidejűleg a konyhán, amelyek hőjét a klíma nem tudja teljes mértékben ellensúlyozni. A pulthoz vezető ajtó is gyakran nyitva van, és sokszor előfordul, hogy inkább kereszthuzattal próbálják a bent lévő forróságot csökkenteni.
– A hőségben nagyobb az igény például a hideg gyümölcslevesre, ami mindig megtalálható az étlapon. Emellett a húsleves és a gulyás népszerűsége is töretlen, de igény szerint halászlevet is készítünk a vendégeknek – mondta a szakács, aki arra is kitért, hogy a flambírozás is egyre felkapottabb. Leginkább a gyümölcsök esetén használják ezt a módszert, mert a lángok pikáns ízt kölcsönöznek a hátrahagyott aromáikkal az ételeknek, és nem utolsósorban lenyűgöző látványt nyújtanak, amikor felcsapnak a serpenyőből.
A labdarúgó Európa-bajnokság kevésbé emelte meg a forgalmat, inkább amiatt alakult kedvezően a helyzet, hogy az emberek már szabadabbnak érzik magukat és kimozdulnak otthonról. Szívesen ülnek ki a teraszra még hőségben is.
Mint mondta, a cukros üdítők iránti igény valamelyest csökkent. Több ásványvíz és limonádé fogy a nyári időszakban. A csapolt sör ugyanolyan népszerű, mint amilyen korábban is volt.
Átalakultak a vásárlók igényei
Molnár Krisztofer klíma nélkül még épp elviselhetőnek tartja a meleget salgótarjáni büféjében. Egy páraelszívó működik a konyhán, ez is nagy segítség a hőség és a szagok miatt. – A meleggel könnyebb megbirkózni, mint azzal, hogy a párát összegyűjti a maszk. Az egyszer használatos arctakarók néhány óra alatt annyira megszívják magukat, hogy lehetetlen bennük dolgozni – fogalmazott a szakács, aki arra is kitért, hogy viszketést okoz a maszk egy idő után.
Mint mondta, kissé átalakult a vásárlók igénye, amióta a nagy hőség beköszöntött. Korábban népszerű volt a hurka és a kolbász, most azonban inkább a könnyebb ételeket keresik a vásárlók. A csirkehús és a savanyúságok mellett a hideg üdítőkre is nagy az igény. – Alkoholos italokat nem tartok a büfében, bár megtehetném. Tartok attól, hogy gond lenne a bejárat előtt italozókkal, de szerencsére nem is hiányolják a vendégek – mondta portálunknak Molnár Krisztofer.