holokauszt

2021.06.21. 08:22

Hetvenhét évvel ezelőtt hurcolták haláltáborba Balassagyarmat zsidóságát

Szűk körű megemlékezést tartott a helyi hitközség vasárnap a balassagyarmati zsidóság elhurcolásának hetvenhetedik évfordulóján a műemléki temetőben.

H. H.

A szomorú menet 1944 júniusának közepén indult a nyírjesi pajtákból a város vasútállomására, ahonnan zárt vagonokban szállították a nácik az embereket Auschwitz haláltáborába. Sokan a nyomorúságos körülmények miatt már út közben meghaltak, és csak igen kevesen térhettek haza a koncentrációs táborból.

Bauer József, az izraelita hitközség elnöke az eseményen elöljáróban némi párhuzamot volt a jelenlegi járványhelyzet és a kolera 1831-es pusztítása között, amikor a településen élő zsidó lakosságból a kór miatt annyian haltak meg, hogy bővíteni kellett a temetőt, utalva arra is, hogy van olyan sír, amelybe hat kisgyermeket hantoltak el akkoriban. Hozzátette, ez szinte semmi volt ahhoz képest, ami bő egy évszázaddal később várt rájuk. Beszédében a 20. század pusztító betegségének nevezte azt a szörnyűséget, aminek következtében a balassagyarmatiak közül minden negyedik ártatlanul lelte halálát a gázkamrákban. Kifejtette: a múlt bűneire emlékezni és emlékeztetni kell, mert a mai világban is akadnak olyanok, akik az ordas eszmékkel azonosulnak.

Végül reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb a zsidóság örök fájdalma minden magyar ember fájdalmává válik.

Bauer József elmondta még, hogy központi pályázati forrásból megújulhat a Hunyadi utcában található emlékhely és múzeum, amit bővített gyűjteményi anyagával, ősszel szeretnének a nagyközönség elé tárni. Végül a hitközség hat tagja meggyújtotta az elhunytak tiszteletére a gyertyákat.

Címkék#holokauszt
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában