fejlődés

2021.06.24. 16:43

Hat új, komfortos és környezetbarát busszal gazdagodott Nógrád

Hat új csuklós buszt adtak át csütörtökön Salgótarjánban, amelyek a helyközi közlekedés szolgálatába álltak. A magas komfortfokozatú járművek egy lépéssel közelebb hozták Nógrád megyét a környezettudatosabb jövő felé, de kényelmesebb utazást is biztosítanak a lakosságnak.

Fodor Orsolya

Forrás: Nool Archívum

Fotós: Ladóczki Balázs

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő az átadón elmondta, hogy aki nyitott szemmel közlekedik a megyében, az észrevehette már, hogy a városok és a kisebb települések is folyamatosan, számos területen a megújulás útjára léptek.

– A busz park korszerűsítésével is építjük megyénk jövőjét és a jövő közlekedését. Egy zöldebb, élhetőbb környezet a cél, amihez közelebb kerültünk. Fejlesztések indultak el különböző területeken, ami nyilván azért következhetett be, mert a kormányzat részéről megvan a kellő támogatás, szűkebb hazánkban pedig az összefogás – fogalmazott a honatya.

Fotó: L. B. / NMH

Az új járművek annak a kétszáznégy darabos flottának az első példányai, amelynek beszerzéséről még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel.

Az új, magas komfortfokozatú autóbuszok meg is kezdték a szolgálatukat: Ipolytarnóc, Salgótarján, Litke és Szécsény útvonalon, Salgótarján, Pásztó és Szurdokpüspöki térségében, ezen kívül Salgótarján, Endrefalva és Szécsény térségében.

Fotó: L. B. / NMH

Az ötvenegy ülő- és ötvenöt állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak és háromszáz kilogramm teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. A buszokat környezetkímélő motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

Fotó: L. B. / NMH
Fotó: L. B. / NMH

– Ilyen nagyságrendű csuklós buszbeszerzésre nem volt példa az elmúlt tizenöt évben a Volánbusznál – mondta el korábban dr. Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig nyolcszázhatvanhat új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben ezerhatszázhatvanöt jármű beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, ezekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel hétszáz meg is érkezik az év végéig. A jármű-fiatalítási program eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány negyven százaléka megújul.

Több új autóbusz is érkezik

Dr. Bói Loránd, a Volánbusz Zrt. általános vezérigazgató-helyettese beszédében elmondta, hogy a hat autóbusz Nógrádban csak a kezdet. Idén még hétszáz új járművet fognak beszerezni, jövőre pedig ezer felett lesz az új buszok száma, amiből szűkebb hazánkba is érkezik, ezzel frissítve a járműpark átlagéletkorát és sokat téve a zöldebb közlekedés érdekében.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szerint a mai autóbuszátadás sokat jelent a megyének. Az ilyen fejlesztések hozzájárulnak az itt élők életszínvonalának a növeléséhez úgy, hogy egy zöld térség irányába mutatnak. Az utazóközönség így már a 21. századi, akadálymentesített és klimatizált járművekkel közlekedhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában