könnyen megtörténhet a baj

2021.06.29. 11:25

Grillezési kisokos a tűzoltó hadnagytól: ezt a lakótelepieknek is tudniuk kell

Itt a nyár, egyre többen mennek ki a szabadba, egyre gyakoribb a kültéri sütés-főzés. Itt a nyár, egyre többen mennek ki a szabadba, egyre gyakoribb a kültéri sütés-főzés. A grillezés azonban számos veszélyt is rejt magában.

Gerhát Karina

20190922 Nyíregyháza fotó: Sipeki Péter SP Kelet Magyarország Tirpák Fesztivál megnyitó valamint IV. Nyíregyházi Bogrács- és Grill Bajnokság

Forrás: Sipeki Péter

Fotó: Kelet Magyarország

A nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Egy hirtelen széllökés messzire repítheti a parazsat, vagy a tűzre fújhatja az éghető anyagot. Éppen ezért fontos, hogy mindig legyen a közelben oltásra alkalmas eszköz, grillezés, szabad tűzön végzett sütés-főzés során.

– Amikor befejeztük a kerti sütést-főzést, meg kell győződni arról, hogy rendesen eloltottuk-e a tüzet, hiszen még napokig is képes parázslani. Ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat sem hagyhatjuk magára. A szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket is tilos felügyelet nélkül hagyni. Ezek szintén képesek tüzet okozni, ezért odafigyeléssel használjuk őket – mondta el portálunknak Molnár Adrienn tűzoltó hadnagy.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője hozzátette: a bográcsozáshoz sokan már nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. Ezekben a gázüzemű berendezésekben csak a kimondottan hozzájuk készült pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. A tömítéseket megfelelő időközönként cserélni kell, az újakat pedig csak gázszerelvényt árusító szakboltokban célszerű megvásárolni. A legbiztonságosabb, ha szakemberre bízzuk a gázüzemű főzőkészülék beszerelését és javítását. Mindig ellenőrizni kell azt is, hogy a csövek csatlakozásainál nem szivárog-e esetleg a gáz.

– Csere közben tilos a dohányzás, illetve a nyílt láng használata. Palackot csak akkor szabad cserélni, amikor a készülék nem üzemel! A gázpalackról történő főzéshez, grillezéshez kizárólag a gyártó által előírt nyomáscsökkentő használható. Kerülni kell a házilagos megoldásokat, mert többnyire ezek okozzák a tragédiákat. Fontos, hogy használat után mindig zárjuk el a palackot. Amennyiben kicseréltük, vagy úgy tűnik, hogy szivárog valahol, házilag is elvégezhetjük a tömörségvizsgálatot. A tömlő és a palack csatlakozási pontjához kenjünk mosogatószeres vagy szappanos vizet, amennyiben valóban szivárog a gáz, azon a helyen buborékok keletkeznek – emelte ki Molnár Adrienn.

A megbízott szóvivő kifejtette: a gázpalackot csak hivatalos helyről szabad beszerezni. Kizárólag olyat vegyünk, amelyiknek ép a szelepe, és zárófóliával is lezárták. Az illegálisan töltött gázpalackok egyaránt veszélyt jelenthetnek a felhasználókra és a környezetükre nézve is.

– Társasházak erkélyén szabad grillezni, azonban nem mindegy, milyen módszerrel. Gázpalackról működő grillt vagy zsámolyt ilyen helyeken tilos működtetni, ahogy a faszénnel, a brikettel vagy a parázsló fával üzemelő eszköz sem használható biztonságosan – hangsúlyozta Molnár Adrienn.

– Amennyiben az erkélyen grilleznénk, azt elektromos eszközzel tegyük. Mielőtt nekiállunk főzőcskézni, előtte olvassuk el a saját társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet.

Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe

Csütörtök éjfél óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A tűzgyújtási tilalom ellenére a saját kertjében mindenki bográcsozhat vagy grillezhet, de a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni, és mindig legyen a közelben néhány vödör víz vagy egy nyomás alatt lévő kerti slag – hívta fel a figyelmet Molnár Adrienn.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában