mészárlás

2021.06.22. 17:20

Döbbenetes: farkasok téphettek szét több tucat bárányt Mátranovákon

Tizenhárom juh elpusztult, tizenhét pedig megsérült egy támadásban Mátranovák mellett, amelyet vélhetően kutyafélék, egyes feltételezések szerint farkasok követhettek el.

Bódisz Attila

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A kárt szenvedett gazdálkodó, Katona Péter portálunk érdeklődésére elmondta: az eset egy 45 hektáros, villanypásztorral körbekerített területen történt, ahol éjjel-nappal kinn tartózkodnak a bárányok. A pusztítást hétfőn fedezték fel.

Hozzátette: a sérült állatok közül valószínűleg több elpusztul még, és akad olyan is, amely a súlyos sebek miatt a kényszervágás sorsára jut, de az életben maradottak sem lesznek már teljes értékűek.

A gazdálkodó megemlítette: a közelmúltban már többször hallottak róla, hogy farkasok járnak a környéken, de eddig nem látták őket. Beszélt arról is, hogy a bárányok többsége a combján, a torkán sérült meg, de sok anyaállatnak az emlőjét sebesítették meg súlyosan a támadók. Mivel értékes tenyészállatokról van szó, a kár magas, de a tulajdonos egyelőre megbecsülni sem tudja, mekkora értéket képviselnek az elpusztult és megsérült juhok.

Katona Péter hozzáfűzte: a Bükki Nemzeti Park munkatársai jártak a helyszínen, nyálmintát is vettek a sebekből, azok elemzése után bizonyosodik be, hogy valóban farkasok dézsmálták-e meg a juhállományt. Ez napokig is eltarthat. Kiemelte: hétfőn farkasnyomokat találtak egy közeli patak közelében és a most elpusztított állatok mellett is. Egyes vélekedések szerint azért lehet ilyen nagy az áldozatok száma, mert az idősebb ragadozók fiatalabb társaikat taníthatják a vadászatra.

Portálunk kedden megkereste a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát is, akik későbbre ígértek tájékoztatást arról, hogy milyen élőlények támadták meg valójában a mátranováki nyájat.

A fotókon elhullott állatok is láthatók, a látvány a nyugalom megzavarására alkalmas.

 

A polgármestert is értesítették a mészárlásról

Bodor Ernőné, Mátranovák polgármestere a támadáshoz fűződően érdeklődésünkre elmondta: telefonon értesítették a falu határában történt juhmészárlásról.

– Katona Péter vállalkozó hívta fel rá a figyelmem, hogy a nyáját vélhetőleg farkasok tizedelhették meg. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai is a helyszínen voltak, nyálmintákat gyűjtöttek. Úgy tudom, hogy a közelben található nyomok szerint – az előzetes információk alapján – a szakemberek azt gyanítják, hogy egy farkascsalád járhatott Mátranovák környékén – mondta Bodor Ernőné. A település vezetője hozzátette: jelenleg további tájékoztatásra és a hivatalos eredményekre várnak az esetleges teendőket illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában