búcsú

2021.06.22. 13:46

Diákjaikkal együtt búcsúztak el szeretett iskolájuktól a mátranováki pedagógusok

A közelmúltban tizennyolc diák végső búcsút vett a mátranováki általános iskolától. Azonban a tanulókkal együtt két pedagógus is elköszönt a szeretett intézménytől, negyvenévnyi tanítói, nevelői munka után a nyugdíjas évek várnak rájuk. Mindketten Szolgálati emlékérmet vehettek át, egy volt diák pedig Magyarország jó tanulója, jó sportolója címet kapott.

Gulyás Edina

A napokban tartották a helyi Fekete István Általános Iskola ballagási ünnepségét, ami több okból is rendhagyó volt. A vírus, ahogyan tavaly, úgy idén szintén átírta a forgatókönyvet, így a végzős diákok műsorát követően a falu központjába vonultak énekelve a tanulók és a pedagógusok. Ott engedték el a lufikat, így szinte a község minden lakója részese lehetett a megható ünnepségnek, amelyen Nagy Kálmán, a Salgótarjáni Tankerületi Központ szakmai vezetője is tiszteletét tette.

– A ballagás idén nem csak a végzősökről szólt. Földiné Maruzs Éva és Sipos Ervinné Susán Éva, alsó tagozatos tanítóink is elbúcsúztak iskolánktól. Amíg a nyolcadikos diákjainknak most kezdődik a nagybetűs élet, addig kollégáim számára lezárult a negyven évnyi szolgálat, amit szinte végig a mátranováki intézményben töltöttek – hangsúlyozta Juhász Gáborné, az iskola igazgatója. – A pedagóguspályán eltöltött eredményes évtizedek elismeréseként mindketten Szolgálati emlékérmet vehettek át, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma adományozott számukra.

Földiné Maruzs Évának Juhász Gáborné igazgató nyújtja át a szolgálati emlékérmet
Fotó: Beküldött

A két búcsúzó pedagógus elmondta, hogy megtiszteltetés számukra a kitüntetés, azonban nehéz elköszönniük ennyi idő után a számukra oly kedves iskolától.

– Mátranovákon születtem, és negyven évvel ezelőtt ebben az intézményben kezdtem a pályámat alsó tagozatos tanítóként – fogalmaz Sipos Ervinné Évike, hozzátéve: – Érdekes, hogy azokkal a diákokkal együtt búcsúztam most el, akiknek én fogtam a kezét az első tanítási napon. Jó érzéssel tölt el, hogy a tanítványaim egy részének már a szüleit is én oktattam a betűvetésre.

– Én is a községben születtem, azonban a diploma megszerzését követően a megyeszékhelyen kezdtem tanítani, de néhány évet követően a szülőfalumban vállaltam munkát – veszi át a szót Földiné Évike, aki arról is beszámolt: – Vegyes érzések vannak bennem a búcsúval kapcsolatban. Az utolsó két évet ugyanis nagyon megnehezítette a járvány és a megváltozott feladatok, amiket magával hozott. Ettől függetlenül nehéz elköszönni a jól ismert tantermektől, a diákoktól és a kollégáktól is.

Sipos Ervinné Susán Éva alsó tagozatos tanító szintén elbúcsúzott az iskolától, miután negyven évig tanította a fiatalságot | Fotó: Beküldött

Abban mindketten egyetértenek, hogy a nyugdíjas éveikben minél több időt igyekeznek majd a családjukkal, főleg az unokákkal tölteni. Azonban ha szükség lesz rájuk és az egészségük engedi, szívesen visszajárnak majd a családias hangulatú intézménybe.

Mivel az előző évben a pandémia miatt nem lehetett arra pályázni, így az idei ballagási ünnepségen vehette át Sipos Patrik István a Magyarország jó tanulója, jó sportolója 2020 címet. Az immár középiskolás diák a Fekete István-emlékérmet is megkapta kiemelkedő tanulmányi eredményéért. Emellett a sportban nyújtott kiváló teljesítményét is elismerték, Patrik ugyanis a darts országos bajnokságban egyéniben a második helyen végzett.

– Jelenleg a Táncsics Mihály közgazdasági iskolába járok, könyvelő szeretnék lenni – fogalmazott Sipos Patrik István. – A nagy álmom pedig, hogy kijussak a darts világbajnokságra, amit Angliában szoktak megrendezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában