megelőzés

2021.06.29. 13:22

Buszok viszik házhoz a vizsgálatot: Nógrádmegyerbe is eljutott a szűrőprogram

Három szűrőbuszon, számos vizsgálattal mérik fel a nógrádmegyeri felnőtt lakosok egészségi állapotát. A járművek kedden érkeztek, de az ott élőknek még szerdán is megéri ellátogatni a helyszínre, ahol ingyenes szűréseken vehetnek részt.

Fodor Orsolya

Nógrádmegyer. Helybe visszük a vizsgálatokat, szűrőbusz program. 20210629 Hegedűs Márk NMH

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által irányított, Helybe visszük a vizsgálatokat elnevezésű program a kis lélekszámú településeken teszi könnyen és gyorsan elérhetővé a szervezett szűrések egy részét. A közlekedési adottságok miatt ezekhez a vizsgálatokhoz, állapotfelmérésekhez máskülönben nehezen lehetne hozzájutni az érintett falvakban. A program a résztvevők számára ingyenes, a működtetés költségeit az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja.

Fotó: H. M. / NMH

– A mobilegységek működtetésének célja a betegségek megelőzése és az egészségtudatosság erősítése térítésmentes vizsgálatok biztosításával, az esélyegyenlőség megteremtésével. Az együtt futó három vizsgálóbuszban minden településen egységesen biztosítják az általános állapotfelmérésen, kardiológiai- és nőgyógyászati szűrésen való részvételt, kardiológiai és stroke rizikószűrés után pedig nyaki ér ultrahang-vizsgálatot, neurológiai, illetve kardiológiai szakvizsgálatot – mondta Hárskuti Márton szűrési koordinátor.

Fotó: H. M. / NMH

Hozzátette: a program, illetve a vizsgálatok körének összeállításakor elsősorban a magyar lakosság megbetegedési és halálozási mutatóit vették figyelembe a szakemberek. Mint ismeretes, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések a leggyakrabban előforduló kórképek.

– A kormányzati támogatással megvalósuló prevenciós projekt egyre nagyobb érdeklődés mellett zajlik, és egyre több fiatal is fontosnak tartja az egészségmegőrzést, de jellemzően még mindig negyven éves kor felett látogatnak el hozzánk az emberek. A programnak köszönhetően a betegút biztosított, tehát a kiszűrt páciensek a helyszínen közreműködő szakorvosok bevonásával a lehető leghamarabb diagnózishoz, majd megfelelő kezeléshez jutnak – fogalmazott a szakember.

 

Fotó: H. M. / NMH

Verbói Gábor, a település polgármestere elmondta, hogy örültek a szűrővizsgálatok lehetőségének. Megpróbálták minden lakoshoz eljuttatni az információt szórólapokkal, amit minden ingatlanhoz külön elvittek. Különösen fontosnak tartja a felméréseket, mert a járvány sújtotta időszakban kevesebb vizsgálatra jutottak el az emberek. A megjelentek magas száma is bizonyítja, hogy ezt az ott élők is hasonlóképp gondolják.

Életet menthet a megelőzés

– Általában a falu lélekszáma határozza meg, hogy egy- vagy kétnapos a kitelepülés. A folyamat regisztrációval kezdődik, amely kötelező kézfertőtlenítéssel indul, majd testhőmérséklet-mérés következik, ezután pedig egy Covid-kérdőívet töltenek ki minden megjelenttel. A szűréseken csak azok vehetnek részt, akiknél nem áll fent a fertőzésgyanú – mondta Hárskuti Márton szűrési koordinátor. Hozzátette: a megelőzés akár életet is menthet, mert tavaly a legelső vizsgálat alkalmával a szakemberek felfedeztek egy éppen zajló szívinfarktust. Az egészségügyi személyzet azonnal mentő helikoptert hívott, így sikerült megmenteni a középkorú hölgy életét, akit Budapestre a kardiológiai intézetbe szállítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában