hőség

2021.06.23. 10:56

Akár rosszullétet is okozhat a Nógrádra zúduló kánikula

Mindenkit fokozott óvatosságra intenek a szakemberek a nyári forróságban, amikor különösen érdemes védelmezni az egészségünket és a bőrünket. Csak így lehet elkerülni a komolyabb bajt.

Nagy Orsolya

Minimum 50+ faktorszámú fényvédőkrém használatát javasolja a bőrgyógyász és naponta legalább két-három liter folyadék fogyasztása ajánlott

Forrás: NMH

Fotó: Archív

A hatalmas hőség mindenkit megvisel és rendkívül megterhelheti a szervezetet. Ebben az időszakban megjelennek a hőséggel összefüggő egészségügyi kockázatok, ugyanakkor a nyaralóhelyek környékén érthető módon megnő a segélyhívások száma is.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője portálunknak elmondta, hogy a leggyakoribb nyári rosszullét az úgynevezett hőségkollapszus (ájulás). Emellett a szívbetegek és idős emberek esetében is több súlyos rosszullét fordulhat elő, de a balesetek száma is megnövekedhet. Éppen ezért fontos néhány egyszerű szabályt betartani az egészség megőrzése érdekében.

Cukros üdítőitalok és alkohol helyett inkább vizet igyunk a melegben

– A nagy meleg és a perzselő napsütés fokozott terhelést ró a szervezetre, amit leginkább megfelelő folyadékbevitellel lehet ellensúlyozni. Fontos, hogy a cukros üdítőitalok és alkohol helyett inkább vizet igyunk, legalább 2–3 liter folyadékot fogyasszunk naponta. Ezenkívül a megfelelő táplálkozás is fontos. Naponta legalább egyszer javasolt meleg étel, de a reggeli és a vacsora is elengedhetetlen a nagyobb fizikai megterhelés esetén. A napközbeni hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is létfontosságú, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV-sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt – közölte Győrfi Pál.

Hozzátette: ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös és árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy napszúrás esetén fejfájás, szédülés, izzadás, hányinger, hányás és kifejezett rosszullét léphet fel a hőhatás és a folyadékvesztés miatt, amely veszélyes állapot. Amennyiben ez történik, akkor be kell fejezni a fizikai megterhelést, hűvös helyre kell húzódni és bőséges mennyiségű folyadékot kell fogyasztani. Ha az állapot nem javul, akkor orvosi vizsgálatra van szükség.

Minimum 50+ faktorszámú fényvédőkrém használatát javasolja a bőrgyógyász és naponta legalább két-három liter folyadék fogyasztása ajánlott | Fotó: Archív / NMH

Mint mondta, a hőguta súlyos, életveszélyes helyzet, amely azonnali beavatkozást igényel. A nagy meleg és a hőleadás zavara miatt ilyenkor teljesen felborul a szervezet működése. Erős, lüktető fejfájás, hányinger, hányás mellett hamarosan tudatzavar, majd eszméletlenség alakulhat ki. A testhőmérséklet gyorsan és folyamatosan emelkedik, nem ritkán 41 Celsius-fok fölé.

Győrfi Pál arra is kitért, hogy hőguta esetén minden mozgást és sportot meg kell szakítani, azonnal mentőt hívni, a ruházatot szinte teljesen eltávolítani, a bajbajutottat hűvös helyre vinni, mihamarabb hideg vizes testborogatást végezni vagy hűteni bármilyen más módon, valamint, ha a beteg eszméleténél van, akkor hűvös folyadékkal kell itatni.

A sajtószóvivő azt is elárulta, hogy Nógrád megyére vonatkozóan az elmúlt hét adatai alapján nem volt tapasztalható esetszám-növekedés.

Az erős napsütés nemcsak a szervezetünket, de a bőrünket sem kíméli.

Dr. Magyar Ildikó pásztói bőrgyógyász azt tapasztalja, hogy az emberek nem igazán veszik komolyan a napozás veszélyeit.

A sétáltatást ilyenkor érdemes inkább kora reggelre időzíteni

– Ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt években a melanómával küzdő betegek száma. Nagyon sok a bőrdaganatos ember, új beteg szinte minden nap van sajnos, és már huszonéveseknél is. Régen ez csak a nyugdíjaskorúakra volt jellemző. Ennek pedig az az oka, hogy az emberek rengeteg időt töltenek a napon és sok esetben nem használnak fényvédőt – hangsúlyozta dr. Magyari Ildikó, aki kiemelte, hogy a nap károsító sugarai az üvegen, a felhőn és a ruhán keresztül is veszélyesek.

A bőrgyógyász minimum 50+ faktorszámú fényvédőkrém használatát javasolja, amelyeket érdemesebb a patikákban beszerezni és nem a drogériákban, hiszen azok alapanyagaiban nincs tartósító és illatosító sem. Kiemelten fontos továbbá, hogy minőségi terméket vigyünk fel a bőrünkre, amely nem okoz semmiféle irritációt és valóban hatásos.

Ráadásul manapság már 100 faktoros fényvédő krémet is be lehet szerezni, de ez főként azok számára javasolt, akik már átestek valamilyen bőrbetegségen, vagy nagyon érzékeny a bőrük.

Természetesen az sem mindegy, hogy mikor ér bennünket a napsugárzás. A szakember szerint lehetőleg 10 és 16 óra között kerülni kell a szabadban való tartózkodást, hiszen akkor a legerősebb a károsító sugárzás.

Dr. Magyar Ildikó a megelőzés fontosságát is hangsúlyozta, hiszen ha nem veszik észre időben a daganatos bőrbetegséget, az akár halálos kimenetelű is lehet, még a sok új terápiás kezelés ellenére is. Amennyiben valakinek megváltozik az anyajegye mérete, vagy a színe, esetleg viszketni kezd, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

A háziállatok is szenvednek

A háziállatokat sem kíméli a kánikula. Az Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a nappali 30 Celsius-foknál magasabb hőmérséklet idején a rosszul tartott kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely hosszú távon pusztuláshoz vezet. A meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani, de a naptól felhevült aszfaltot is fontos elkerülni. Ezenkívül érdemes hűvös helyen kuckót készíteni a kedvencek számára és napjában többször újratölteni a vizes tálat. Továbbá tilos autóban hagyni az állatokat, hiszen pár perc alatt akár 60 Celsius-fokra is felugorhat az utastér levegőjének hőmérséklete. Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon kikötött, vagy víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés. Seres Zoltán egyesületi elnök szerint gyakran felejtenek kertben és udvaron egy-egy háziállatot a gazdák, sokszor ivóvíz vagy élelem nélkül. Mint mondta, a kedvencek mellett gazdasági célú háziállatokra is fokozottan oda kell ilyenkor figyelni. Amennyiben a kis kedvenc intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, az akár lehet hőtorlódás vagy hőguta is. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában