pedagógus

2021.05.11. 13:50

Őrzi a hagyományt: palóc népszokások szerint éli életét a szuhai óvónő

A család megtartóereje és a hagyományok szeretete két olyan meghatározó pont Kotroczóné Pethő Veronika életében, amelyeknek saját bevallása szerint sokat köszönhet. A hároméves kora óta óvónőnek készülő Veronika ma két kisfiának és a Szuhai Kikerics Óvodába járó gyermekeknek adja át a családi értékek és népi hagyományok tiszteletét.

Gulyás Edina

Kotroczóné Pethő Veronika úgy véli, sokat jelent a gyermekeknek, ha ismerik a gyökereiket

Forrás: NMH

Fotó: G. E.

– Miért olyan fontos az ön számára a hagyományápolás?

– Egész kis korom óta veszünk részt a családommal hagyományőrző rendezvényeken. Szó szerint az anyatejjel szívtam magamba a palóc táj értékeit, az itt élők továbbörökített kincseit. Édesanyám, Pethőné Szabó Piroska népi iparművész, a nagybátyám pedig Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes egykori vezetője. Családunkban mindig természetes volt a népi hagyományok tisztelte, ezért magától értetődő, hogy az én életemben is fontos szerepet kap.

– Palócország szívében, Nemtiben él, sosem vágyódott el?

– Életem során rövid ideig éltem az ország más pontján, a főiskolát Budapesten végeztem. Egy évet Angliában is eltöltöttem, de mindig visszahúzott a szívem a szülőfalumba. Itt élnek a szüleim, a nagymamám, a nagybátyáim a gyermekeikkel. Kis kitérő után a férjemmel mi is a településen alapítottunk családot. Közel lakunk egymáshoz, minden nap meglátogatjuk egymást. Nagyon fontos mindannyiunk számára ez az összetartó közösség. Szoros köteléket és mindig megtartó védőhálót jelent számunkra, ami sajnos a mai világban egyre ritkább. Éppen ezért igyekszem ezt az értéket továbbadni nemcsak a saját gyermekeimnek, hanem a rám bízott óvodásoknak is.

Kotroczóné Pethő Veronika úgy véli, sokat jelent a gyermekeknek, ha ismerik a gyökereiket
Fotó: G. E. / NMH

– Gondolt arra, hogy a hagyományápolás lesz a hivatása?

– A népzene egészen kicsi korom óta meghatározta az életemet. Négyévesen kaptam az első furulyámat, heti három alkalommal jártam zeneiskolába. Később hegedülni is tanultam, a Dűvő zenekar alapítója Hrúz Dénes vett a szárnyai alá. Emellett a Viganó Gyermektáncegyüttes, majd a Nógrád Táncegyüttes tagjaként számos fellépésen vettem részt. Döntenem kellett, mivel a kettőt nehéz volt egymással összeegyeztetni, végül a tánc mellett tettem le a voksomat. Azonban amikor a fővárosban elkezdtem a tanulmányaimat, abbamaradtak a próbák, heti három alkalommal ugyanis nem tudtam részt venni azokon. Az álmomat viszont nem akartam feladni: hároméves koromban eldöntöttem, hogy óvó néni leszek. Ettől semmi sem tántorított el, kitartottam az elhatározásom mellett.

– A népi hagyományok ismeretét óvónőként is kamatoztatja?

– A szuhai intézmény évtizedek óta néphagyomány-ápoló óvodaként működik. Az itt dolgozó óvodapedagógusok mindig is szívügyüknek tekintették a palóc értékek megismertetését az ide járó gyerekekkel. Ezért is érzem úgy, hogy végre a helyemen vagyok ebben az intézményben. Fontosnak tartom, hogy átadjam a kicsiknek a hagyományaik iránti érdeklődést, az alapokat, amelyek mentén elindulhatnak, ha érdekli őket ez a terület. Úgy vélem, sokat jelent a gyermekeknek, ha ismerik a gyökereiket, hiszen nemzeti identitásuk ezáltal fejlődik. Legyenek büszkék arra, hogy magyarok, hogy palócok. Vétek lenne a régi értékeket veszni hagyni, fel kell azokat kutatni, amíg élnek, akik a birtokában vannak. Aztán ezt a kincset tovább kell örökíteni az utánunk következő generációnak. Minden egyes népdal, minden körjáték és tánclépés, amit átadunk egy-egy óvodásnak, ezt a célt szolgálja.

– Mindezek mellett folyamatosan fejlődik is a helyi óvoda.

– Az önkormányzattal és a szülőkkel is nagyon jól együttműködünk, így megfelelő tárgyi feltételekkel, gyönyörű környezetben töltheti mindennapjait az ide járó 19 óvodás. A közelmúltban az udvari játékok újultak meg pályázati támogatásból, a szülők összefogásának köszönhetően pedig a csoportszoba berendezéseit tudtuk modernebbre cserélni. A különböző területeken dolgozó fejlesztőpedagógusok segítségére is számíthatunk, sajnos a koronavírus miatt sok foglalkozásról le kellett mondani. A járványt megelőzően heti egy alkalommal Szabó János oktatott népi játékokat az ide járóknak, akik nagyon élvezték a különleges bajuszt viselő bácsi óráit. Az ének és a tánc a mindennapjaink része, sokat furulyázok a gyerekeknek. Mindez rendkívül jó hatással van a kicsik fejlődésére.

– Amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy folyamatosan szemet gyönyörködtető dekorációk díszítik az óvodát.

– Az egyik legkedvesebb időtöltésem a rajzolás, a kézműveskedés. Sokszor csak éjszaka jut rá időm, de ez a tevékenység az, ami mindig feltölt, megnyugtat, kikapcsol. Így örömmel készítem a csoportszoba ablakait díszítő, mindig az adott évszakhoz igazodó dekorációkat. Télen manó, majd a húsvéti nyuszi, most pedig Bogyó és Babóca figurái teszik színessé az ide járó gyermekek környezetét.

Angliában is dolgozott, gyerekekre vigyázott

Kotroczóné Pethő Veronika 2000-ben Budapesten szerezte meg az óvodapedagógusi diplomáját. Pályáját Mátramindszenten kezdte, majd egy fővárosi magánóvodában dolgozott, ahol nem érezte jól magát. Mivel a kétezres évek elején telített volt a szakma, nem talált állást óvónőként, ezért Angliában töltött egy évet, ahol két gyermekre vigyázott és nyelviskolába járt. Amikor hazatért, angol nyelvet tanított egy szakközépiskolában, majd a következő megálló a salgótarjáni Mackóvár óvoda volt, ahol hét évet töltött.

– Megszületett a kisfiam, így egyszerűbb volt a megyeszékhely helyett a szomszéd településen munkába állni, így visszatértem Mátramindszentre. Közben elvégeztem a szakvizsgát Egerben, és 2017-től vállaltam el a Szuhai Kikerics Óvoda vezetői pozícióját – fogalmaz Kotroczóné Pethő Veronika, hozzátéve: – Itt nagyon jól érzem magam, a kollégáimmal remekül együtt tudunk dolgozni. Úgy vélem, most igazán jó helyen vagyok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában