Korszerűsítés

2021.05.10. 11:27

Nagy az érdeklődés Nógrád megyében a felújításra váró házak iránt

Nógrádban nagy az érdeklődés a felújítandó lakások és házak iránt – derül ki egy felmérésből. Megyénkben kevesen fognak új ingatlan építésébe, inkább a korszerűsítésben gondolkodnak a tulajdonosok.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Az országos lakáspiacon belül kivételes helyzetben van a Nógrád megyei, mivel az átlagnál már eddig is nagyobb kereslet mutatkozott az itteni felújítandó ingatlanokra. Könnyen lehet, hogy még nagyobb lesz irántuk az érdeklődés – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Nógrád megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását.

Országosan az érdeklődők 32 százaléka keresett idén felújítandó lakást vagy házat, szemben az egy évvel korábbi kevesebb mint 30 százalékkal. Nógrád megye azért számít kivételnek, mert tavaly és az idén is 43 százalék körül alakult a renoválásra szoruló lakóingatlanok aránya a teljes keresletet nézve.

Lakásfelújítás. A reális áron vásárolt ingatlan renoválása nagyon is kifizetődhet
Fotó: H. Cs. / NMH/Archív

– További támaszt adhat a felújítandó lakások piacának a januárban elindult állami lakásfelújítási program, amelyben a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok visszakaphatják a renoválásra költött összeg felét, legfeljebb 3 millió forintot – mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. – A felújításra szoruló ingatlanok eleve olcsóbbak, mint a jó állapotúak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik.

Salgótarjánban szinte senki, Nógrádban is nagyon kevesen fognak bele új ház építésébe, amelynek legfőbb oka a fizetőképes kereslet hiánya.

– Annál gyakoribb viszont a régi családi házak megvásárlása és ezt követő felújítása, amelyhez a jelenleg érvényben lévő családtámogatási rendszer jelentősen hozzájárul – mondta el tapasztalatit Deák Attila, egy, az építőiparban tevékenykedő cég tulajdonosa. – Szűkebb hazánkban nagyon kevés az eladó, új építésű ház, ezért gyakorlatilag a piacon szinte csak használt ingatlanok közül válogathat a vásárló. Ezek 80–90 százaléka viszont kisebb-nagyobb átalakításra szorul, a leendő lakók igényének megfelelően.

Mint mondta, generálkivitelezőként az utóbbi pár évben egyre kevesebb munkát végeztek a magánszektorban, de megkereséseik nagy része felújításra vonatkozott, elenyésző azok száma, akik új házat szeretnének építeni.

Amennyiben sikerül olcsón vagy reális áron megvásárolni a kiszemelt ingatlant, ami viszonylag jó állapotban van, akkor valószínűleg kedvezőbb áron ki lehet hozni az építkezést. Ha viszont statikailag rossz állapotban van egy régi épület, esetleg dohos vagy vizes, akkor lehet, hogy olyan technológiai megoldások szükségesek a felújításához, amelyek a végösszeget tekintve egy új építésű ingatlan árával vetekszik. Ennek előzetes megállapításához mindenképpen szakember szükséges.

Nagy a különbség a városok között

Az ingatlan.com Nógrád megyei lakáspiacot bemutató elemzése szerint április közepén összesen több mint 700 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 100 ezer forintot tett ki, ezzel szemben a felújítottakat 187 ezer forintért kínálták eladásra.

A megyén belül jelentős különbségek vannak. Salgótarjánban a korszerűsítésre szoruló házaknál átlagban 122 ezer forint volt a négyzetméterár. Bátonyterenyén 100 ezer, Balassagyarmaton 259 ezer, Pásztón 138 ezer, Szécsényben pedig 137 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vártak vevőre. A lakásfelújítási programhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Nógrádban is jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában