példakép

2021.05.04. 17:20

Mintatanárként is emlegetik Balassagyarmaton az egykori igazgatót

Sokoldalú mintatanárként emlegetik őt Balassagyarmaton, és a jelző igen találó a napokban nyolcvanadik születésnapját ünnepelt Kovács Ferencre, hiszen a Balassi Bálint Gimnázium egykori igazgatója a történelem és földrajz szakirányú oktatás aktív művelése mellett élete során előszeretettel kalandozott irodalmi és művelődéstörténeti ösvényeken, nem beszélve a fényképezés és a tájfutás iránti szenvedélyéről.

Hegedűs Henrik

Kovács Ferenc egy rendezvényen beszédet mond. Igazi reneszánsz, humanista ember a Balassi gimnázium volt igazgatója

Forrás: cv

Kovács Ferenc Patakon nőtt fel, tehetsége korán kitűnt, így a Balassagyarmati Tanítóképzőben folytatta tanulmányait. Egy szerencsésen érkezett ösztöndíj-ajánlatnak köszönhetően következhettek 1959-től Debrecenben az egyetemi évek történelem–földrajz szakon, ami később kiegészült a népműveléssel. A tanulás mellett nem egyszer fordult elő, hogy egyedül „bitorolta” a fotólabort, és a kollégiumi szobájának falát teleaggatta saját készítésű fényképeivel.

Diplomaszerzést követően feleségével együtt 1964-ben hazatért és Salgótarjánba került, ahol a József Attila Művelődési Központban helyezkedett el. Az állandó hajtás, a tömény feszültség miatt megbetegedett, és felgyógyulását követően azonnal felmondott munkahelyén.

Balassagyarmaton éppen megüresedett két történelem–földrajz tanári állás, és a házaspár jelentkezett. Nem sokkal később a férj már a Balassiban, neje pedig a Szántó szakközépiskolában tanított.

Kovács Ferenc egy rendezvényen beszédet mond. Igazi reneszánsz, humanista ember a Balassi gimnázium volt igazgatója | Fotó: H. H.

A Balassiban, a hatvanas-hetvenes években legendás pedagógusok oktatták-nevelték az ifjúságot, és az érkező utánpótlást mindig szeretettel fogadták. Kovács Ferenc hamar beilleszkedett a közegbe, szakfelügyelő is lett, majd 1985-től néhány éven keresztül a gimnázium igazgatójaként tevékenykedett, bár az intézmény irányítását sohasem kedvelte meg, lévén a direktor jóval kevesebb óraszámban tanít, mint kollégái, és a bürokratikus világ sem az ő területe. Nyugállományba vonulásáig ott dolgozott az iskolában, sőt később is rendszeresen visszajárt, rendhagyó órákat tartott, képzőművészeti kiállításokat nyitott meg.

Kovács Ferenc igazi reneszánsz, humanista ember. Életeleme a friss levegő, a természeti környezet, nem hiába választotta sportágának a tájfutást, amiben három fia, majd unokái is követték példáját. Szabadidejében behatóan tanulmányozta a nógrádi vidék irodalmi-történeti-képzőművészeti múltját, néhány éve például igen szemléletes ismertetőt tartott Az ember tragédiája illusztrációiról, különös tekintettel egykori munkatársa, Farkas András alkotásait bemutatva. Hasonlóképpen érzékletesen beszél József Attila és Ady Endre költészetéről, és bár váltig hangoztatja, hogy a zenei hallás osztogatásánál ő igen a sor végén állt, egyáltalán nem lehet zavarba hozni, ha az operaklasszikusokat vagy a beat-muzsikát emlegetik a társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában